Gemeente Zwolle

Premie op actie: plaquette voor beelden Iris le Rütte

Plaquette voor beelden Iris le Rütte

plaquette_Iris_le_RutteWeb In maart 2009 is een plaquette bevestigd op een van de beelden van kunstenares Iris le Rütte. Op de foto staat initiatiefnemer Wim Coster bij de plaquette die betaald is uit het budget "Premie op actie".
De drie bronzen beelden zijn al in september 1997 geplaatst aan de Oude Veerallee. Het zijn 3 benenparen. Twee ervan bevinden zich in het gras, de derde reikt met zijn gouden ei bijna zes meter de hoogte in. De foto´s van de beelden kunt u vinden op deze website onder Veerallee/foto´s.
De kunstenares heeft destijds de volgende toelichting gegeven:

Daar, waar het verkeer van en naar Zwolle in een permanente stroom langs het water beweegt, heb ik geprobeerd een plek van rust te creëren, een plek waar je even bij stil wilt staan. De sfeer aan de Veerallee, een beetje de geschiedenis van Zwolle en een schilderij van Jeroen Bosch hebben mij aangezet tot het ontwerpen van deze beelden. Iedereen loopt, fietst of rijdt langs de Veerallee. Ik dacht door al die menselijke beweging misschien wel aan benen. En ik houd van simpele, heldere vormen die herkenbaar zijn, maar toch eigenzinnig en raadselachtig blijven. Zo kwam ik tot beelden van benen, die onder oude, hoge bomen rust hebben gevonden. Ze lijken vergroeid met hun omgeving. Ze groeien uit de grond, uit een klok, uit de sokkel op de brug.

Toen ze net geplaatst waren, riep een voorbij fietsende scholier opeens tegen een van de beelden: "Hé, lekker stuk, kom eens uit je huisje!".
De jongen vond het blijkbaar niet raar om te praten tegen 200 kg brons (bestaande uit 90% koper, 4 tot 5 % tin, de rest zink en mogelijk mangaan).
Een groet compliment kon ik mij op dat moment niet voorstellen. Zou het me dan een keer gelukt zijn de beelden te bezielen, zoals ook Pygmalions prachtige beeld, waar hij van was gaan houden, plots een beeld van vlees en bloed werd?

Al vanuit de verte valt het benenpaar op de brug op, met op de voeten het gouden ei. Als een malle Lorelei, die op haar kop is gaan staan balanceert dit beeld op de sokkel van de brug, waar eerst een lantaarnpaal gepland was. Lorelei was de waternimf die vanaf een hoge rots door haar zang de schepen op de klippen liet lopen. Het beeld nu, had vanaf de brug vast graag de schippers op de voormalige toegangsvaart tot Zwolle willen verleiden. Twee mensfiguren uit "De tuin der lusten" van Jeroen Bosch inspireerden mij bij dit beeld. De ene draagt op zijn rug een ei, de ander staat op zijn kop. Bosch vond dat de mens vooral geleid werd door zijn onderbewuste en zijn driften, daarom beelde hij hem zo af.

De wereld staat op zijn kop, het onderste komt boven en de mensen lijken gek, maar gekken en dwazen spreken de waarheid. Het gouden ei is een zinnebeeld voor de oorsprong. Het is omhooggetild en straalt nu boven ons in de lucht.
De beelden aan de Veerallee zijn misschien een beetje vreemd. In plaats van klanken brengt de klok een benenpaar voort. Een ander benenpaar heeft ook geen romp en hoofd, maar wel een huis dat op zijn knieën rust en ons aankijkt. De beelden lijken iets voor ons verborgen te houden. Ze verschuilen zich een beetje. Misschien zijn ze nog verbaasd over de nieuwe plek waar ze zich opeens bevinden. Ik hoop, dat u af en toe een moment kunt vinden om ze een bemoedigend woordje toe te spreken.

Bron: Wijkzaken
Datum van 12-05-2009 tot 11-07-2009