GroenLinks

GroenLinks wil groene woonbon voor huizenbezitters

27 mei 2009

Als het aan het GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent ligt krijgen huizenbezitters nog voor de zomervakantie een groene woonbon. Daarmee kunnen ze hun huis energiezuiniger maken. Minister Van der Laan heeft een aantal maatregelen voor de woningmarkt gepresenteerd, maar vergroening van bestaande koopwoningen ontbreekt daar in. Om hem in beweging te krijgen zal Van Gent hem vandaag tijdens het debat over de crisis en de woningmarkt symbolisch de eerste groene woonbon overhandigen.

De groene woonbonnen kunnen door huiseigenaren gebruikt worden om groene verbeteringen aan huizen aan te brengen - zoals dubbel glas, extra isolatie en de aanleg van zonnepanelen of groene daken. GroenLinks stelt voor elk huishouden met een inkomen tot een ton en met een huis ouder dan 20 jaar een woonbon te geven van 500 euro. Deze bon moeten zij voor 2011 uitgegeven aan groene investeringen.

De CBS cijfers van anderhalve week geleden laten zien dat consumenten massaal hun hand op de knip houden. Uit initiatieven in andere landen blijkt dat bonnen die na verloop van tijd hun waarde verliezen, een stimulerend effect hebben op de economie. Met groene bonnen wordt gericht een impuls gegeven aan de bedrijfstakken van de toekomst. Van Gent: de groene woonbon is een win-win situatie. Het is goed voor het milieu, zorgt voor banen en is goed voor de portemonnee van huizenbezitters. Ik zou zeggen, minister Van der Laan, waar wacht u nog op?!.

De groene woonbonnen kunnen verdeeld worden onder de huiseigenaren via de gemeenten. Leveranciers van groene producten ontvangen via het Rijk de 500 euro terug wanneer een bon bij hen wordt ingewisseld. Naar schatting kost de woonbon 350 miljoen. De financiële dekking van deze 350 miljoen is veiliggesteld met het eerder door GroenLinks gepresenteerde alternatieve crisispakket, de Green Deal 2.0.

Ineke van Gent