Gemeente Vlaardingen


Energiezuinig wonen in Buizengat-Oost

27 mei 2009

In de nieuwe woningen in Buizengat Oost komt warmte-koude opslag, een energiezuinige methode om de huizen te verwarmen en te koelen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na onderzoek van de mogelijkheden. Warmte/koudeopslag maakt gebruik van het teveel aan warmte in de zomer en te veel aan kou in de winter. Door het opslaan van overtollige warmte en kou kan deze gebruikt worden op momenten dat het wel nodig is. Bij warmte-koude opslag wordt warmte opgeslagen in een zogenaamde aquifer, een geïsoleerde hoeveelheid water in de grond. Op ongeveer 200 meter diepte liggen lagen die het water op de juiste temperatuur houden. In de woningen zelf staat in plaats van een gasketel een elektrische warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat het huis wordt verwarmd of gekoeld.

De gemeente neemt nu al het initiatief tot het aanleggen van warmte-koude opslag omdat het toepassen van deze vorm van energievoorziening voor het hele gebied gewenst is en omdat de voorbereidingen lange tijd nodig hebben. Daarom kan het project niet wachten tot de projectontwikkelaars of de toekomstige woningeigenaren bekend zijn en hier opdracht voor kunnen geven.

Deze techniek past goed in het gemeentelijk klimaatbeleid waarmee de gemeente ernaar streeft om de uitstoot van CO2 te reduceren. Ook sluit het project aan op het Actieplan Wonen waarin milieuvriendelijk en energiezuinig bouwen belangrijke aandachtspunten vormen. Inmiddels is het programma van eisen afgerond zodat de openbare aanbesteding voor de warmte-koude opslag gestart kan worden.