Ingezonden persbericht


Persbericht

Iedere dag maken 4 mensen een einde aan hun leven

Vermoed je dat iemand denkt aan zelfdoding? Vraag ernaar! Fonds Psychische Gezondheid geeft brochure uit om gedachten over suïcide bespreekbaar te maken. Utrecht, 27 mei 2009 - "Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik actief met Maaike over haar suïcidale neigingen gesproken. Ik had haar misschien beter kunnen helpen, omdat zij zich kon uiten. Ze vertelde me laatst dat ze zich wel eens schuldig voelde, ook omdat het onderwerp zo onbesproken bleef." "Mensen die zeggen dat ze niet meer willen leven moet je serieus nemen. Ik zou het goed vinden als mensen met mij praten over mijn wens om een einde aan mijn leven te maken." (bron: brochure 'Suïcide; Als iemand geen uitweg meer ziet', Fonds Psychische Gezondheid.)

Gemiddeld maken jaarlijks zo'n 1500 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Het aantal mensen dat erover denkt, ligt veel hoger, boven de 400.000. Van deze mensen doet bijna een kwart een poging. Bij 14.000 mensen is deze zo serieus dat ziekenhuisopname nodig is. Zelfdoding eist meer slachtoffers dan verkeersongelukken.

Het Fonds Psychische Gezondheid geeft een brochure uit met als doel gedachten over zelfdoding bespreekbaar te maken. Dergelijke gedachten uitspreken kan in veel gevallen suïcide voorkomen. De brochure richt zich met name op de omgeving van mensen met (eventuele) suïcidale neigingen. De doelgroep is groot want bijna iedereen krijgt wel eens te maken met iemand die het leven niet meer ziet zitten. Soms spreekt iemand dit uit, maar vaak ook niet. Suïcide ter sprake brengen is ontzettend moeilijk. Daarom biedt het Fonds een handvat. In deze brochure leest men onder andere waaraan men kan merken dat iemand mogelijk suïcidaal is. Hij is verkrijgbaar vanaf juni en te bestellen in onze webwinkel www.psychischegezondheid.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht