RDW

2009

Jaarverslag RDW: 2008 jaar met twee gezichten

Zoetermeer, 27 mei 2009
"Het jaar 2008 is een jaar met twee gezichten. De eerste negen maanden van het jaar verliepen goed, maar in het laatste kwartaal voelden we al de huidige recessie", aldus Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. "Maar gelukkig kan de RDW wel een stootje hebben", zegt Hans van Santen directeur bedrijfsvoering. "Onze organisatie is in staat snel te reageren. De huidige tijden prikkelen juist onze creativiteit om problemen op te lossen. Op milieugebied doet de RDW bijvoorbeeld het nodige. Iedere auto wordt straks in een bepaalde emissieklasse ingedeeld. Dat is van belang voor bijvoorbeeld de invoering van milieuzones door gemeenten of voor het toepassen van gedifferentieerde parkeertarieven."

Doelstelling
Terugkijkend kan geconstateerd worden dat de belangrijkste doelstellingen zijn gehaald: de controle op de APK bleef op peil, de bereikbaarheid was goed, de ICT vernieuwing zette door, het aantal klachten daalde en de RDW leverde een belangrijke bijdrage aan 'Anders Betalen voor Mobiliteit'. Dit alles blijkt uit het uitgebrachte jaarverslag van de RDW.

Minder typegoedkeuringen, meer ontheffingen
Het jaar 2008 was onder andere het jaar van een nieuwe APK- frequentie, een nieuw kenteken met drie letters, gestroomlijnd toezichtsbeleid, ontstaan van het basisregister voertuigen en het kentekenen van de Segway.

Het jaar betekende ook een daling van nationale typegoedkeuringen met 30%. Vermoedelijk heeft dit te maken gehad met de komst van een Europese typegoedkeuring op 1 mei 2009, waardoor fabrikanten gewacht hebben met het aanvragen van een typekeuring. Andersom waren er 36% meer ontheffingen verleend voor exceptioneel transport. De oorzaak van deze stijging komt door de gemakkelijkere (digitale) aanvraagprocedure en meer beslisbevoegdheid van de RDW namens de wegbeheerders. De digitalisering heeft zich in 2008 ook doorgezet in de dienstverlening: via internet kan een vervangend kentekendocument aangevraagd worden.

Een ander succes is de korte doorlooptijd voor het afgeven van een rijbewijs. De norm is binnen 9 werkdagen. In 2008 was de gemiddelde doorlooptijd 6 werkdagen.

Het jaarverslag 2008 van de RDW is te downloaden van www.rdw.nl .