Provincie Flevoland

Provincie stelt `Gebiedsplan huisvesting buitenlandse werknemers Noordoostpolder' vast

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben een `gebiedsplan' vastgesteld waarin staat onder welke voorwaarden de gemeente Noordoostpolder de huisvesting mag regelen van zogenoemde arbeidsmigranten, die werkzaam zijn in de glastuinbouw en andere agrarische bedrijfstakken. Hiermee wordt het voor de gemeente mogelijk om meer buitenlandse werknemers te huisvesten. Genoemde bedrijfstakken maken een goede ontwikkeling door en leveren daarmee een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied.

Het huidige beleid om maximaal 50 tijdelijke werknemers te kunnen huisvesten wordt uitgebreid met de mogelijkheid om 10 boerderijen aan de oostkant van de Noordoostpolder te verbouwen. Dit ten behoeve van de tijdelijke huisvesting van maximaal 100 werknemers per boerderij en met de mogelijkheid om maximaal drie pensions te bouwen in de glastuinbouwgebieden voor de tijdelijke huisvesting tot maximaal 300 personen per pension.

De illegale verbouwing van de Zwartemeerweg 34 in 2008 tot 100 plaatsen kan binnen dit beleidskader door de gemeente Noordoostpolder worden gelegaliseerd. De provincie heeft vorig jaar bij de VROM-Inspectie, de handhavende instantie, melding gemaakt van de illegale bouwactiviteiten aan de Zwartemeerweg.

De provincie Flevoland heeft bij het opstellen van het gebiedsplan gebruik gemaakt van het zogenoemde experimentenkader uit het in 2006 vastgestelde Omgevingsplan. De provincie heeft begin 2008 de gemeente al aangeboden om langs deze weg een oplossing te zoeken. Na het verzoek van de Raad van State aan de gemeente en de provincie om toe te werken naar een gezamenlijke oplossing, heeft de provincie eind 2008 het initiatief genomen, de noodzakelijke onderzoeken verricht en het gebiedsplan opgesteld. Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten.