Student Verpleegkunde beter voorbereiden op GGZ

27/05/2009 10:13

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en roc's uit Gelderland en Overijssel gaan de aansluiting van het onderwijs op de GGZ verbeteren. Op de huidige opleidingen tot Verpleegkundige leren mbo-studenten niet de specifieke deskundigheid die nodig is voor het werk in GGZ-instellingen. Met de ondertekening van een overeenkomst op 26 mei in Zwolle hebben vijf roc's, vijf GGZ-instellingen en kenniscentrum Calibris hun samenwerking - om de student Verpleegkunde beter voor te bereiden op de GGZ - officieel vastgelegd.

Meer GGZ kennis en kunde in de opleiding

Met de ondertekening spreken de partijen af de komende vier jaar de GGZ een herkenbare plek te geven in de opleiding tot Verpleegkundige. Dit gebeurt onder andere door leerlingen in de klas casussen uit de GGZ-praktijk voor te leggen. Ook doen ze mee aan GGZ-workshops, waarbij ze ervaringen met medestudenten kunnen delen. En in de opleiding krijgen ze meer theoretische onderbouwing over de specifieke doelgroepen in de GGZ, zoals verslaafden, psychiatrische patiënten en psychogeriatrische patiënten.

Zo'n twee jaar geleden uitten GGZ-instellingen in Midden en Oost-Nederland hun zorg over de voorbereiding van de student Verpleegkunde op de geestelijke gezondheidszorg. Dit vormde de aanleiding voor de start van het project 'mbo-verpleegkundige in de GGZ' met roc's (Deltion College, Graafschap College, Landstede, ROC Aventus en ROC van Twente), GGZ-instellingen (Dimence, GGNet, Mediant, Meerkanten en Tactus) en kenniscentrum Calibris. De resultaten van dit project vormen de basis van de samenwerkingsovereenkomst die is getekend.

Calibris

Voor het project 'mbo-verpleegkundige in de GGZ' verzorgt Calibris het projectleiderschap en de ondersteuning. Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.calibris.nl