FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: NS moet over de brug komen met werkzekerheid en loon

NS moeten in de laatste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao volgende week woensdag over de brug komen met werkzekerheid voor alle NS-ers en een beter loonbod. FNV Bondgenoten laat de loomeis van 3,5 procent erbij niet los. Dat hebben de kaderleden van FNV Bondgenoten vertegenwoordigd in de NS-concernraad vandaag met nadruk uitgesproken.

De kaderleden constateren dat NS slechts vage werkzekerheidafspraken wil maken, terwijl de leden van FNV Bondgenoten harde werkzekerheidafspraken willen voor alle Ns-ers. Die eis wordt ondersteund met inmiddels ruim 2600 handtekeningen van rijdend en niet-rijdend personeel. De concernraad vindt het loonbod van 1%, dat NS in vorige onderhandelingsronde op tafel legde, een lachertje.

Ook moeten er afspraken komen over het aanpakken van de topinkomens binnen NS. Dat geldt voor de NS-hoofddirectie met haar te forse variabele salarisdeel, maar ook voor de honderd NS- directeuren/adviseurs die "boven de cao" worden betaald. De hoofddirectie moet volgens FNV Bondgenoten ook beoordeeld worden op het behoud van werkgelegenheid in de onderneming.

Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: "Mijn achterban stuurt me met een duidelijke boodschap de onderhandelingen volgende week in. Ze willen boter bij de vis en geen NS-er de poort uit. Met iedereen op weg naar 2015 en alle NS-ers halen dan de concessie op het Hoofdrailnet binnen!"

De cao van NS geldt voor ongeveer 15.000 mensen.