Senternovem

27-05-2009 | Congres `Vaart in verduurzaming'

Het is meer dan ooit urgent, steeds meer mensen zien het belang ervan in en de Nederlandse regering werkt mee. Maar hoe krijgen we nu echt de vaart in de verduurzaming van onze energievoorziening? Tijdens het gelijknamige congres op 14 mei jl. bogen professionals op het gebied van elektriciteitsvoorziening zich over deze vraag. Het resultaat: concrete ideeën voor een duurzame energievoorziening op volle snelheid.

Congres `Vaart in verduurzaming'
Het is meer dan ooit urgent, steeds meer mensen zien het belang ervan in en de Nederlandse regering werkt mee. Maar hoe krijgen we nu echt de vaart in de verduurzaming van onze energievoorziening? Tijdens het gelijknamige congres op 14 mei jl. bogen professionals op het gebied van elektriciteitsvoorziening zich over deze vraag. Het resultaat: concrete ideeën voor een duurzame energievoorziening op volle snelheid.

Netwerken en brainstormen
Vijfhonderd vertegenwoordigers van energiebedrijven, industrie, overheden, kennisinstellingen, adviesbureaus, maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties kwamen bij elkaar in Media Plaza, Utrecht. Zij netwerkten, maakten kennis met bestaande initiatieven en brainstormden over de toekomst. In een spel bedachten ze ingenieuze oplossingen voor een elektriciteitsvoorziening in een fictief land. Ook volgden zij naar keuze deelsessies, zoals `Wind op land' en `Zonnestroom'.

Knopen doorhakken over Wind op land
Wind is de goedkoopste duurzame energiebron die over enkele jaren zelfs zonder subsidie concurrerend is. Toch blijft het onduidelijk of de ambities van het platform - 2.000 MW extra wind op land op korte termijn - haalbaar zijn. Het ontbreken van draagvlak en de vele tegenstrijdige belangen zijn hier de belangrijkste oorzaken van. Volgens de deelnemers aan de sessie `Wind op land' moeten er daarom nu eens echt keuzes gemaakt worden. Zij bespraken onder leiding van Hans Kursten, manager External Affairs & Business Development van ENECO, de mogelijkheden.

Hoe kunnen we de impasse doorbreken tussen voor- en tegenstanders van windenergie en draagvlak creëren? Mogelijke oplossingen zijn:
* Zorg ervoor dat windenergie goedkoper wordt dan energie uit fossiele bronnen;

* Stop met polderen en toon bestuurlijke moed. Dit bepaalt het succes van transitie;

* Beloon gemeenten die windenergie mogelijk maken;
* Betrek betrokkenen veel eerder in het proces en zorg voor een rechtvaardiger verdeling tussen lusten en lasten.

Hoe lastig het is om in Nederland expliciete keuzes te maken rond windenergie, bleek uit de uiteenlopende meningen van de deelnemers. Bij een aantal stellingen bleek het verschil in interpretatie zo groot dat dáárover werd gediscussieerd, en niet over de stelling zelf. Conclusie van de sessie: het maken van keuzes is en blijft moeilijk, hoe graag je iets ook wil.

Een volwassen markt voor zonnestroom
De vraag naar zonnestroom neemt toe. Op weg naar een volwassen markt voor zonnestroom zijn een succesvolle marktintroductie en de kwaliteit van installaties van groot belang. Deze onderwerpen werden tijdens twee sessies besproken; de uitkomsten vormen input voor het innovatieprogramma Zonnestroom.

Hoe kunnen we marktintroductie van zonnestroom verbeteren?
* Wat voor financieringsconstructie je ook hebt, het belangrijkst is dat je aansluit bij de perceptie van de doelgroep. De huidige subsidieregelingen doen dat niet altijd in voldoende mate;
* Er zijn drie hoofddoelgroepen: consumenten, zakelijke markt en overheid en intermediairs. Consumenten kiezen vooral op basis van emotie, zakelijke gebruikers kijken meer naar de terugverdientijd;
* Verbeterpunten zijn bijvoorbeeld verschillen in regelgeving op landelijk en gemeentelijk niveau en omslachtige subsidieregelingen.

Hoe kunnen we de kwaliteit van PV-installaties bij oplevering en in het gebruik verbeteren?

* Instellen van certificeringmogelijkheden voor installateurs;
* Instellen van een kwaliteitskeurmerk op systeemniveau en een garantieregeling;

* Benutting van technische mogelijkheden, zoals terugkoppeling naar de eigenaar van zonnestroom als het systeem niet goed werkt;
* Standaardiseren van monitoringgegevens om goed te kunnen vergelijken;

* Stimuleren van preventief onderhoud.