Startende ondernemers met handicap krijgen voorzieningen

Startende ondernemers met een handicap krijgen straks meer mogelijkheden bij het uitoefenen van hun bedrijf. Zij krijgen structureel de voorzieningen die zij daarvoor nodig hebben. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend. Nu worden de voorzieningen alleen verstrekt tijdens de re-integratieperiode in de opstartfase van de onderneming.

Het gaat om voorzieningen zoals een doventolk, aangepast vervoer of een aanpassing van de werkplek. Het kabinet wil de positie van ondernemers met een handicap op de arbeidsmarkt versterken. Dit door belemmeringen weg te nemen voor mensen met een arbeidsbeperking die als zelfstandige aan de slag willen. Het kabinet wil hiermee ook de keuze voor het ondernemerschap stimuleren.

Beginnende ondernemers moeten, om in aanmerking te komen voor de regeling, bij de start een handicap of ziekte hebben. De regeling kent een inkomensgrens, over de hoogte daarvan wordt nog een nader besluit genomen. Het UWV beoordeelt de aanvragen en verstrekt de voorzieningen.

Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel op 1 januari 2010 in werking treedt.