Gemeente Hoorn

Gemeenteraad akkoord met aanpak economische crisis

De gemeenteraad van Hoorn is op dinsdag 26 mei 2009 akkoord gegaan met de plannen van het college van B en W om de gevolgen van de economische crisis in Hoorn aan te pakken. Met de Kansenkaart Hoorn wil de gemeente Hoorn de komende jaren investeren in de lokale economie, om zo de werkgelegenheid te stimuleren en werkloosheid te voorkomen. Daarnaast moeten kwetsbare groepen nog meer worden beschermd en zet de gemeente in op duurzame ontwikkelingen.

Tot eind december 2008 leken de consequenties voor werkgelegenheid in Hoorn en omgeving nog mee te vallen. De meest recente cijfers van het UWV-werkbedrijf geven echter een negatiever beeld. Daarom besloot de gemeente Hoorn te komen met een pakket maatregelen dat de negatieve gevolgen zo veel mogelijk het hoofd biedt en dat een positieve bijdrage kan leveren aan het economisch klimaat in de gemeente Hoorn.

Dit pakket van 25 maatregelen, de Kansenkaart Hoorn, is bedoeld om de werkgelegenheid te stimuleren en werkloosheid te voorkomen. Ook moeten de maatregelen kwetsbare doelgroepen beschermen en zijn deze zoveel mogelijk duurzaam. De voorgestelde maatregelen zijn voor een groot deel direct uitvoerbaar. Om deze maatregelen te bekostigen stelt de gemeenteraad een bedrag van 1.000.000,- beschikbaar voor een Stimuleringsfonds economische ontwikkeling.

Om uitvoering te geven aan het besluit van de raad richt het college van B en W op korte termijn een interne task force stimulering economie op. Deze task force zal worden belast met het aansturen van alle activiteiten en maatregelen die in het kader van de economische crisis worden ingezet. Daarnaast zal de gemeente het overleg intensiveren met externe partijen, zoals de Hoornse Ondernemers Federatie, de K.v.K., de banken, de provincie en het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Ook zal de task force de economische ontwikkelingen nauwgezet monitoren.

Voorbeelden van extra maatregelen zijn het inzetten van educatiemiddelen om uitstroom te voorkomen en instroom te bevorderen op de arbeidsmarkt, een project energiebesparing voor minima, extra inzet op het jongerenloket en het stimuleren van toerisme.

De raad ging unaniem akkoord met het voorstel om een stimuleringsfonds in te stellen. De PvdA en het CDA dienden samen een motie in om bestaande culturele organisaties die goedbezochte evenementen organiseren vanuit het stimuleringsfonds te ondersteunen als reguliere sponsoring achterblijft. Ook GroenLinks, VOC Hoorn en de fractie Tonnaer steunden de motie. Een tweede motie van de VVD, D66, VOC Hoorn, Hoorns Belang, de Hoornse Senioren Partij en fractie De Meij om parkeren in de binnenstad op koopzondagen van 1 juli tot 31 december 2009 gratis te maken werd niet aangenomen. Laatste wijziging van deze pagina: 27 mei 2009