Gemeente Hoorn

Invulling Oostereiland steeds duidelijker

Op 26 mei 2009 hebben alle fracties in de Hoornse gemeenteraad groen licht gegeven voor de definitieve invulling en financiering van het te restaureren Oostereiland. De restauratie wordt nog deze zomer aanbesteed. Inmiddels is ook duidelijk wat de financiële gevolgen zijn van de verhuizing naar Oostereiland van het Museum van de Twintigste Eeuw en Filmhuis Hoorn. De raad trekt hiervoor zowel eenmalig als blijvend geld uit.
Eerder dit jaar heeft de gemeente vanwege de kredietcrisis besloten het eiland helemaal zelf te ontwikkelen. De gemeente is sinds eind 2007 eigenaar van het eiland. Direct daarna is een subsidieaanvraag voor de restauratie van het voormalige gevangeniscomplex ingediend. Mei 2008 kreeg de gemeente bericht dat ze op ruim 2,9 miljoen subsidie van het rijk kan rekenen. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat de restauratie eind 2010 klaar is. Dit najaar gaat het werk daadwerkelijk van start.

Drie gebouwen
Het voormalige gevangeniscomplex bestaat uit grofweg drie delen: het Alkovengebouw, het Admiraliteitsgebouw en het cellenblok. In het Alkovengebouw komen het Museum van de Twintigste Eeuw, het Ontwerpcentrum en een deel van Filmhuis Hoorn. De grote filmzaal wordt ingericht in het aangrenzende cellenblok. Hier komt verder een low budgethotel met horeca. Het gaat om horeca voor de culturele voorzieningen, maar ook voor andere bezoekers van het eiland. In het zogeheten Admiraliteitsgebouw komen vijftien woningen, vijf bedrijfsruimten en een havenwinkel/toeristisch informatiepunt.

Blijvend geld erbij
De door de raad vastgestelde financiering van Oostereiland levert een tekort op in de exploitatie. Met ingang van 2011 wordt de begroting hierom structureel verhoogd. Daarnaast moet er blijvend meer geld naar het Museum van de Twintigste Eeuw en Filmhuis Hoorn. Dat is nodig om de financiële huishouding van deze twee instellingen kloppend te krijgen. Beide instellingen gaan in de nieuwe situatie meer huur betalen dan ze nu doen. Dat verschil wordt door de gemeente bijgepast met extra subsidie. Het Museum en het Filmhuis krijgen door de uitbreiding van ruimte en activiteiten te maken met extra personeelskosten, het museum raakt zijn eigen horeca kwijt en gaat inkomsten missen en beide instellingen krijgen te maken met verhuis- en innrichtingskosten Deze kosten worden door gemeente betaald. Laatste wijziging van deze pagina: 27 mei 2009