Vereniging Milieudefensie


Subsidie Milieudefensie onder vuur?

Minister Cramer van VROM heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd de Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu (SMOM) te willen veranderen. Dat zou gevolgen hebben voor de hoeveelheid subsidie die organisaties als Milieudefensie krijgen, berichten de media. De subsidie zou omlaag gaan omdat Milieudefensie die zou gebruiken voor juridische procedures tegen de overheid. Maar dit klopt niet.
Cramer wil het accent van de SMOM-regeling gaan verleggen: minder bewustwording en draagvlak onder Nederlandse burgers creëren, meer ondersteuning voor concrete 'innovatieve oplossingen'. Wat dit voor Milieudefensie gaat betekenen is vooralsnog onduidelijk. We zijn het met de minister eens dat er veel kennis is over milieuproblemen, maar werken aan draagvlak voor verandering blijft noodzakelijk. Bedrijven en overheden zeggen hun beleid te willen aanpassen, maar komen vaak pas in actie als ze van veel kanten horen dat ze dat moeten doen. En mét de minister zijn wij voor innovatieve oplossingen; draagvlak helpt deze dichterbij te brengen. Als er meer duidelijk wordt over de nieuwe criteria, zullen wij in gesprek gaan met politiek Den Haag.

Juridische proceduren niet met subsidiegeld gefinancierd. Cramer geeft verder aan dat ze een voorwaarde toevoegt aan de SMOM-regeling, namelijk dat er geen juridische procedures met SMOM-geld mogen worden betaald. Milieudefensie voert wel juridische procedures, maar gebruikt hier geen subsidiegeld voor. De extra voorwaarde op zich heeft dus geen gevolgen voor ons. In sommige media wordt echter de suggestie gewekt dat wij minder geld zouden gaan krijgen, omdat we gerechtelijke procedures uit subsidies betalen. Dat klopt dus niet.

De SMOM-regeling is opgezet voor het betrekken van burgers bij milieuproblemen. Dat is bij uitstek wat Milieudefensie doet, en daarom ontvangen wij al jaren SMOM-subsidie. Die gebruiken we bijvoorbeeld om samen met bewoners onderzoek te doen naar luchtkwaliteit in straten met veel verkeer. Met de resultaten in de hand kunnen de bewoners ervoor zorgen dat er verkeersmaatregelen komen waardoor de lucht in hun straat schoner wordt. Ook ondersteunen we groepen mensen die het open landschap in hun buurt willen beschermen tegen overbodige bouwplannen. Samen met hen houden we enquêtes in de buurt, organiseren we handtekeningenacties, en debatten met plaatselijke politici. Op deze manier helpen we burgers invloed uit te oefenen op het ruimtelijk beleid.