Nederlandse Politiebond


POLITIE GOUDA, DE KOP VAN JUT?

De aanzwellende kritiek op de inzet en de houding van agenten op straat is de ondernemingsraad van het regiokorps Hollands Midden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder de titel 'Politie Gouda, de kop van jut?' heeft de OR de ongebruikelijke stap genomen om in een open brief te reageren op het publieke debat. Het hoofdbestuur van de NPB steunt de OR van Hollands Midden in zijn actie en onderschrijft de strekking van de open brief, vandaar dat we hem hieronder op onze website plaatsen.

Leiderdorp, 27 mei 2009

Na wat er recent allemaal geschreven is over de houding en inzet van onze politiecollega's in het algemeen en in Gouda in het bijzonder, hebben wij als ondernemingsraad van het politiekorps Hollands Midden, waaronder Gouda valt, nu behoefte daarop te reageren. Dit is voor ons ongebruikelijk, maar wij komen hierbij op voor onze hardwerkende collega's die zich dagelijks met hun 'poten in de klei' inzetten voor veiligheid en leefbaarheid in de omgeving. Een samenleving waarin u woont en leeft en waarin uw kinderen opgroeien.

Zaken die nu in Gouda die met de openbare orde en Marokkaanse jeugd te maken hebben, worden wel erg onder een vergrootglas gelegd. Er zijn zeker ernstige problemen; die onderkennen we van hoog tot laag en pakken we aan. Ook is er niet altijd even handig gecommuniceerd vanuit ons korps. Maar dat de integriteit en inzet van onze collega's ter discussie gesteld worden, gaat ons echt te ver!

Geweld tegen hulpverleners als politie en ambulancepersoneel neemt hand over hand toe, terwijl dit nu juist de mensen zijn die een helpende hand toesteken. Het feit dat dit ons beroep is, geeft niemand het recht ons te gebruiken als boksbal of spuugbak. Het is dan ook triest te moeten lezen dat de rechterlijke macht dit kennelijk wel zo ziet.

Inmiddels is het wel zo dat wij, gezien onze capaciteit, aan het einde van onze mogelijkheden raken. Oorzaken liggen vooral buiten de mogelijkheden van ons korps en de ondernemingsraad. Dit heeft twee redenen: structurele oplossingen voor het vraagstuk in Gouda gaan veel verder dan de politie alleen. Daarnaast heeft de politiek ervoor gekozen bij de politie verregaande bezuinigingen door te voeren. Dit heeft grote consequenties voor verschillende gebieden, waaronder ook de capaciteit.

Het zou ons goed lijken hierover in gesprek te zijn in plaats van het functioneren van de politie in het algemeen en ons korps op dit moment in het bijzonder, over de rug van onze collega's, steeds ter discussie te stellen.

Namens de ondernemingsraad Politie Hollands Midden, Gerrit-Willem Hoek (voorzitter) en Marieke Kersten (secretaris)

Gepubliceerd op 27 mei 2009 door Bianca Drescher.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.