Gemeente Helmond


Proef vissen voor Helmondse jeugd

De gemeente Helmond start met een proef, die vissen voor Helmondse jongeren tot 14 jaar makkelijk en laagdrempelig maakt.

Tot nu toe mocht er alleen gevist worden met een (kleine) Vispas. Nu mogen jongeren tot en met 13 jaar ook vissen in wateren in hun directe woonomgeving. Zij hebben daarvoor een schriftelijke toestemming nodig, die hier te downloaden is. Als de proef die duurt tot het einde van dit jaar succesvol verloopt, wordt het omgezet in een definitieve regeling.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Helmond heeft de volgende wateren aangewezen waarin door Helmonders tot en met 13 jaar gevist mag worden:

* Brouwhuis: vijver wijkpark Brouwhuis;

* Dierdonk: vijver wijkpark Dierdonk tussen Nijendaldreef en Zilverschoonbeek, ten noorden van brug Nijendaldreef;
* Helmond Noord: vijver Vondellaan tussen Rederijkersplantsoen en T. van Kempenstraat;

* Helmond Noord: westelijke vijver Kasteel Noord ten westen van voetpad;

* Helmond Oost: vijver Hortensiapark;

* Mierlo-Hout: vijver Apostelpark;

* Brandevoort: gracht aan de Plaetse;

* Brandevoort: vijver ecozone noord, noordelijk gedeelte tussen spoorlijn, Broederwal en pad naar Rubeemden;
* Warande: vijvers Warandepark, nabij Jan van Brabantlaan.

Schriftelijke toestemming

Om te mogen vissen dient een Helmonder van 13 jaar en jonger een schriftelijke toestemming te hebben. Deze toestemming is eenvoudig te downloaden op www.helmond.nl onder het kopje Vrije tijd, sport en cultuur, titel vissen. Vervolgens kan het toestemmingsformulier geprint en ingevuld worden. De jeugdige visser dient het formulier ingevuld bij zich te hebben tijdens het vissen. Voor Helmonders vanaf 14 jaar gelden andere regels: zij dienen een Vispas of kleine Vispas aan te vragen en mogen daarmee niet vissen in bovenstaande wateren.

Regeltjes bij het vissen

Op de schriftelijke toestemming staan een aantal regeltjes vermeld die verbonden zijn aan vissen door de Helmondse jeugd tot en met 13 jaar in de bovengenoemde wateren. Zo mogen de jongeren vissen met maximaal één hengel, mogen ze geen lokvoer gebruiken (hierdoor raakt het water vervuild) en moeten gevangen vissen teruggezet worden. Er mag alleen gevist worden tussen zonsopgang en zonsondergang en er mogen geen levende vissen, amfibieën, reptielen, vogels of zoogdieren als aas gebruikt worden. De jeugdige vissers zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. En de laatste belangrijke regel: ruim na het vissen je rommel op.

Toezicht door de Stadswacht

De Stadswacht zal toezicht houden op vissen door de jeugd jonger dan 14 jaar. Zij controleren of de jeugdige visser een schriftelijk toestemming bij zich heeft en of de daarop vermelde regeltjes worden nageleefd. Eventuele klachten of meldingen over de jeugdige vissers worden ook door de Stadswacht afgehandeld. Bij onacceptabele problemen wordt de proef direct beëindigd.

Dicht bij huis vissen

Wethouder Trix Houthooft: Ik kreeg van de wijkraad Brandevoort het verzoek of er binnen de wijk in de directe omgeving gevist kon worden. Ik ben daar direct mee aan de slag gegaan. Om vissen in de directe omgeving ook in de andere wijken mogelijk te maken, hebben we ervoor gekozen om de proef stadsbreed in te zetten. Het aanvragen van een schriftelijke toestemming hebben we zo laagdrempelig mogelijk gemaakt, zodat het voor de Helmondse jeugd tot 14 jaar gemakkelijk wordt om te vissen.

Informatie

Meer informatie over de proef is hier te vinden. Op deze pagina kunt u ook de schriftelijke toestemming downloaden. Vervolgens kunt u deze toestemming printen en invullen. Voor vragen over de proef kunt u terecht bij de gemeente Helmond via het nieuwe telefoonnummer 14 0492 of e-mail: Gemeente@helmond.nl.