Gemeente Bernheze


Nieuws van de gemeenteraad

De gemeenteraad in een notendop

Wilt u wat meer weten over de gemeenteraad van Bernheze? Over wat de gemeenteraadsleden doen, hoe ze werken en voor wie? Maar ook hoe u ze als inwoner kunt inschakelen? Dat alles vindt u terug in de folder `de gemeenteraad in een notendop'. U kunt deze folder ophalen in het gemeentehuis, de diverse bibliotheken en gemeenschapshuizen bij u in de buurt. U vindt ook informatie over de gemeenteraad op www.bernheze.org, onder `Organisatie'.

Besluitenlijst raadsvergadering 25 mei 2009

Op donderdag 25 mei 2009 vond een extra raadsvergadering plaats. Hieronder vindt u een korte terugblik op de vergadering.

Openbaarmaking aanbeveling raad inzake herbenoeming burgemeester In deze vergadering is de herbenoeming van burgemeester Heijmans aan de orde geweest.
De ambtsperiode van burgemeester Heijmans loopt op 1 oktober van dit jaar af. De gemeenteraad heeft formeel besloten om de minister van Binnenlandse Zaken aan te bevelen burgemeester Heijmans voor te dragen voor herbenoeming.

Perspectiefnota 2010-2013, eerste termijn fracties In de vergadering is ook een start gemaakt met de behandeling van de perspectiefnota. In de perspectiefnota heeft het college omschreven waar de gemeente de komende jaren de prioriteiten legt en hoeveel geld de gemeente daarvoor over heeft. In de eerste termijn hebben de fracties de gelegenheid gekregen om hun mening naar voren te brengen over de beleidsvoornemens die het college in de perspectiefnota noemt. In de raadsvergadering van 3 juni 2009 wordt de behandeling van de perspectiefnota voortgezet en vindt de besluitvorming plaats.

Raadsvergadering 3 juni 2009

Op woensdag 3 juni 2009 vindt een raadsvergadering plaats. De vergadering is openbaar en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis, De Misse 6 in Heesch, aanvang 16.00 uur.

Enkele agendapunten zijn:

Vaststelling Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2009 De gemeente Bernheze is verplicht om te zorgen voor goede huisvesting voor primair en voortgezet onderwijs. Dit is vastgelegd in de deze verordening. Door ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het noodzakelijk om de verordening aan te passen. De belangrijkste wijziging is dat de regels over het ter beschikking stellen van ruimte en de financiering aan de scholen eenvoudiger worden.

Vaststelling Verordening Vrom starterslening Bernheze 2009 en Verordening Starterslening Bernheze 2009
De gemeente Bernheze biedt haar inwoners op dit moment al ondersteuning bij het kopen van een woning. Het college stelt voor de huidige criteria te verruimen. Dit houdt in dat de starterslening die nu verstrekt wordt bij de aankoop van een nieuwe woning, ook voor een bestaande woning aangevraagd kan worden. Verder wordt de maximale koopprijs waarvoor een lening kan worden aangevraagd, verhoogd.

Maatregelen bestrijding recessie
De kredietcrisis en de mondiale economische recessie hebben merkbare effecten op de lokale economie en de arbeidsmarkt. Om de gevolgen voor inwoners en ondernemers te beperken, stelt het college een pakket aan maatregelen voor. De nadruk ligt op het naar voren halen van investeringen, ondersteuning aan lokale ondernemers en het bijstaan van kwetsbare groepen.

Vaststelling jaarstukken 2008
Met de jaarstukken legt het college jaarlijks verantwoording af over het gevoerde beleid en de behaalde resultaten. De jaarstukken bestaan uit de volgende onderdelen: het jaarverslag, de jaarrekening en de accountantsverklaring. In de rapportage gaat het college in op de beleidskeuzes die de gemeenteraad heeft gemaakt en geeft hij inzicht in hoeverre deze tot uitvoering zijn gekomen in 2008.

Bestemming resultaat jaarstukken 2008
Indien de gemeenteraad instemt met de jaarstukken 2008, worden ze vastgesteld. Hierna is het de bevoegdheid van de raad om aan het resultaat een bestemming te geven. Voor 2008 is er een positief resultaat van EUR 2.615.128,-. Het college doet over de bestemming van dit resultaat een voorstel aan de raad.

Perspectiefnota 2010-2013
In de perspectiefnota heeft het college omschreven waar de gemeente de komende jaren de prioriteiten legt en hoeveel geld de gemeente daarvoor over heeft.
In de vergadering van 25 mei 2009 hebben de politieke partijen uit Bernheze in hun algemene beschouwingen aangegeven hoe ze over de perspectiefnota denken. In deze raadsvergadering wordt de behandeling van de perspectiefnota voortgezet en vindt de besluitvorming plaats.

Informatie
De volledige agenda met de bijbehorende stukken vindt u op www.bernheze.org.
De raadsvergadering is live te volgen op de televisie via Bernhezer Omroep Stichting (WanTV), behalve wanneer u digitale televisie heeft. Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail: griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35