ABVAKABO FNV

Koppeling marktwerking en beloning binnen zorg onacceptabel

`Topsalaris in de zorg aan banden', kopte de Volkskrant vandaag op de voorpagina. De organisaties van zorgbestuurders en -toezichthouders zijn met een beloningscode gekomen om de topsalarissen aan banden te leggen. Goed nieuws! dacht ik nog. Wij roepen al jaren dat er een wettelijk limiet op de beloningen in de zorg moet komen. Het is namelijk te zot voor woorden dat de hoge bazen tonnen op hun rekening krijgen gestort, terwijl er zogenaamd geen geld is om de salarissen van de hardwerkende mensen op de werkvloer gelijk te trekken aan die in het bedrijfsleven.

Maar toen las ik een veel uitgebreider artikel over hetzelfde onderwerp in het Financieele Dagblad. En wat blijkt? Er zit een addertje onder het gras. Als de bestuurder marktgericht werkt, dan mag hij tot maximaal anderhalf keer de huidige Balkenende-norm verdienen. Dat vinden wij onacceptabel. Marktwerking mag nooit een prikkel zijn voor hogere salarissen binnen de zorg. Sterker nog; marktwerking heeft geleid tot lagere salarissen in de thuiszorg. Deze nieuwe beloningscode zou het salarisgat tussen de werknemers en de bestuurders dus nog groter maken.

De code wordt vandaag voorgelegd aan de leden van de bestuurders- en toezichtorganisaties. Ik ben benieuwd of zij akkoord gaan met dit maximum. Zo ja, dan krijgt dit verhaal nog een staart.