Groen!

Groen! vraagt onderzoek naar mogelijke vervalsing MER Oosterweelverbinding

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat), Mieke Vogels (Vlaamse fractie), Rudi Daems (Vlaamse fractie) op 27 mei 2009 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Groen! neemt kennis van de verdenkingen die gerezen zijn over de opmaak van het MER (Milieu Effecten Rapport) voor de Oostwerweelverbinding. Het feit dat de eindverantwoordelijke voor deze MER zelf aangeeft dat ze de twee alternatieve tunneltracés heeft âweggeschrevenâ, is op zijn minst verdacht te noemen. Groen! wil dat na de Vlaamse verkiezingen er snel een onderzoek wordt opgestart naar de mogelijke vervalsing van het milieueffectenrapport (MER) van de Oosterweelverbinding.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "Het onderzoek naar de milieu-effecten van de Lange Wapper was sowieso al niet echt betrouwbaar. Dat bleek ook toen de ARUP/SUM studie die de Vlaamse regering bestelde, tot geheel andere conclusies kwam. Volgens deze studie is het alternatief tunneltracé van stRaten-Generaal wél technisch haalbaar en zelfs - onder bepaalde voorwaarden - het beste alternatief. Door het uitlekken van deze mail, wordt onze argumentatie tegen de betrouwbaarheid van het MER, aanzienlijk versterkt."

Twee weken geleden al kondigde Groen! aan dat we op basis van de manifeste tegenspraak tussen de MER-studie en de ARUP/SUM-studie de bouwvergunningsaanvraag aanvecht met een groep van 100 Antwerpenaars. Deze milieustakingsvorderingsprocedure wordt begin volgende week ingeleid. Als zou blijken ofwel door het parlementaire onderzoek ofwel door de milieustakingsvordering dat de aanvankelijke MER inderdaad niet voldoet, dan zal er een nieuwe MER moeten worden opgemaakt.

Groen! heeft al lang vragen bij de abominabele kwaliteit van de Vlaamse milieueffectrapporten en we willen dat de opmaak van dit MER, van MER's in het algemeen én de verantwoordelijkheid van de conformverklaring van MER's door de Vlaamse administratie, ook grondig onderzocht wordt. Senator Freya Piryns: "Milieu-effect-rapporten werden ooit beschouwd als hét instrument om algemene belangen inzake milieu en gezondheid, van de bevolking te vrijwaren, bij grote projecten. De laatste jaren zijn ze verworden tot pro forma procedures die de mondige burgers eerder voor schut zetten. Groen! wil de kwaliteit en geloofwaardigheid van de milieu-effect-rapportering herstellen en wil garanties dat er bij de opmaak van MER's geen enkele druk kan uitgeoefend worden noch door de opdrachtgevers noch door overheden."

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Freya Piryns
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen
Rudi Daems