Partij van de Arbeid

Vragen van de leden Tang, Depla en Linhard (allen PvdA) aan de ministers van Sociale Zaken en Financiën en de minister voor Werkgelegenheid, Wonen, Wijken en Integratie

over investeren van pensioenfondsen in Nederlands vastgoed


1. Kent u het bericht "Buitenlanders en rijke particulieren slaan toe op gunstig geprijsde Nederlandse vastgoedmarkt"?{1}


2. Is het waar dat de Nederlandse vastgoedmarkt aantrekkelijk is, omdat prijzen er relatief stabieler zijn dan in andere Noord-West-Europese landen?


3. Is het voor pensioenfondsen aantrekkelijk om in Nederlands vastgoed te investeren? In hoeverre doen pensioenfondsen dat op dit moment? Welke beperkingen hebben pensioenfondsen om dit te doen?


4. Bestaat er een voordeel van beleggen in vastgoed in Nederland, namelijk dat zowel de bezittingen (waarde van het vastgoed) als de verplichtingen (pensioentoezeggingen) samenhang vertonen want door dezelfde factoren gedreven worden, bijv de (loon)groei in Nederland?


5. Als pensioenfondsen, op verantwoorde manier voor deelnemers en gepensioneerden, meer investeren in vastgoed draagt dit dan ook bij aan beperking van terugval bouwproductie?


6. Bent u bereid om bij de herziening van het toetsingskader de waardering van vastgoedbeleggingen kritisch te bezien tegen de achtergrond van de signalen dat de rendementen en risico's niet evenwichtig zouden worden gewogen waardoor pensioenfondsen relatief weinig in Nederlandse woningbouw beleggen?


7. Is het wenselijk of onwenselijk om pensioenfondsen te stimuleren meer in Nederlands vastgoed te stimuleren?

{1} Financieel Dagblad, 11 mei 2009 (p. 11).