Gemeente Kampen



Tijdelijk verhuren van te koop staande woningen mogelijk

27 mei 2009
Veel huizenkopers komen momenteel in de problemen door dubbele woonlasten. Als een nieuwe woning is gekocht en de oude woning nog niet is verkocht, kan dat uiteindelijk een zware last vormen voor de eigenaar. De mogelijkheid om een te koop staande woning tijdelijk te verhuren kan uitkomst bieden.

Huiseigenaren kunnen bij de gemeente Kampen terecht om een vergunning op grond van de Leegstandwet aan te vragen om zo hun leegstaande huis tijdelijk te verhuren.

Hiermee wordt enerzijds onnodig financieel nadeel voorkomen en anderzijds wordt een bijdrage geleverd aan het weer in beweging krijgen van de woningmarkt.
Het grote verschil tussen het zelf verhuren van de woning of het verhuren in het kader van de Leegstandwet is, dat er in het eerste geval sprake is van de wettelijke huurbescherming.

Portefeuillehouder Jan Wieten: "Met de vergunningverlening voor het tijdelijk verhuren van te koop staande woningen op grond van de Leegstandwet levert de gemeente een bijdrage aan het verminderen van dubbele woonlasten, het stimuleren van de doorstroming, het bevorderen van de verkoop van woningen en het optimaliseren van het gebruik van de huidige woningvoorraad."

Leegstandwet
De Leegstandwet biedt de mogelijkheid woningen tijdelijk te verhuren. Bij deze vorm van tijdelijke verhuur geldt een groot deel van de wettelijke huurbescherming niet. Hiervoor moet bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Op basis van de Leegstandwet kan een vergunning voor de tijdelijke verhuur van een woning worden verleend voor maximaal twee jaar. De vergunning kan daarna nog drie maal voor één jaar worden verleend. Dus in totaal maximaal vijf jaar. De Leegstandwet bepaalt dat de gemeente in de vergunning moet vermelden tegen welke huurprijs de woning ten hoogste tijdelijk verhuurd mag worden. De huurprijs moet worden gebaseerd op het puntenstelsel (woningwaarderingsstelsel) van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Voor te koop staande woningen geldt dat er over het algemeen sprake is van een goede kwaliteit en bovendien zijn deze woningen vaak geheel of gedeeltelijk gestoffeerd. Daarom is het redelijk uit te gaan van 100% van deze maximaal redelijke huurprijs.

Vergunning
De vergunning voor het tijdelijk verhuren van een woning is aan te vragen bij het team Vergunningen van de gemeente Kampen. Hiervoor moet een volledig ingevuld aanvraagformulier ingediend worden. Dit formulier is te vinden via www.overheid.nl/wet-en-regelgeving en via www.vrom.nl.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |