Politie Gelderland-Zuid

Voorbereidingen voor veilig Emporium

Nijmegen, 27-05-2009 o Op zaterdag 30 mei wordt op recreatieterrein De Berendonck in Wijchen voor de vijfde keer het dancefestival Emporium gehouden, met dit jaar als thema The myth of the Incas & Mayas. Het evenement is ook dit jaar uitverkocht. De politie is, in samenwerking met diverse partnerorganisaties, de afgelopen maanden bezig geweest met de voorbereidingen. De politie-inzet is vooral gericht op een veilig verloop van het Emporium.

In goed overleg met de organisatie van het evenement Matrixx, de gemeente Wijchen, het Openbaar Ministerie, brandweer en GHOR zijn afspraken gemaakt die, net als voorgaande edities, moeten leiden tot een veilig en gezellig feest. Hierbij is het van belang dat kleine incidenten klein gehouden worden. Daarom is de politie waar nodig scherp op strafbaar gedrag. Bij de voorbereidingen is gebruik gemaakt van de evaluaties van de voorgaande jaren.

Herkenbare politie
Het evenement begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht. De openbare orde op het afgezette terrein zelf is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de organisatie, die daarvoor eigen beveiligingsmensen inzet. Uiteraard zal de politie bij incidenten optreden, in samenwerking met de aanwezige beveiliging, om ook de openbare orde op het terrein zelf te handhaven. Politiemensen zijn tijdens het evenement zichtbaar aanwezig en gekleed in de inmiddels welbekende limoengele evenementenhesjes. Ook is, naast andere parate eenheden waaronder beredenen, een mountainbiketeam van de politie aanwezig voor toezicht, dat zich snel en gemakkelijk kan verplaatsen. De Koninklijke Marechaussee biedt dit jaar wederom assistentie, mede in verband met het grote aantal militairen dat in vrije tijd dit evenement bezoekt.

Drugsbeleid
Bekend is dat bij dergelijke festivals vaak drugs wordt gebruikt.De politie heeft met het Openbaar Ministerie dan ook een streng drugsbeleid afgesproken. De politie controleert op drugshandel, drugsgebruik en het aanwezig hebben van drugs, en zal daar waar nodig optreden.

Toezicht parkeerterrein
Er is een speciaal verkeersplan gemaakt voor een vlotte doorstroming van en naar het festivalterrein. Via bewegwijzering, verkeersregelaars en indien nodig motoragenten worden bezoekers naar parkeerplaatsen begeleid en na afloop de verkeerstromen in goede banen geleid. Alvast goed om te weten is dat de Graafseweg tussen 21.30 uur en 01.00 uur geheel afgesloten zal zijn.

Voertuigen die verkeersgevaarlijk of hinderlijk geparkeerd staan, zullen worden weggesleept.Op de parkeerterreinen is voor deze gelegenheid goede verlichting aangebracht. De politie roept automobilisten op om onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen en geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en de auto goed af te sluiten.

Alcoholcontrole
Om de verkeersveiligheid rond het evenement te verhogen, zal de politie na afloop alcoholcontroles houden in Wijchen of directe omgeving.

De politie hoopt door de genomen maatregelen en extra toezicht optimaal bij te dragen aan een goed verloop van dit Emporium.

(08)

Laatst gewijzigd 27-05-2009 16:05 | © Regio Gelderland-Zuid |