Ministerie van Economische Zaken

Surseance van betaling Econcern N.V.

27 mei 2009 | kamerstuk | PDF document, 19 Kb

Tijdens de regeling van werkzaamheden op 26 mei jl. heeft uw Kamer verzocht om een brief over de stand van zaken rond Econcern N.V. Hiermee voldoe ik aan dit verzoek.

> Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4
2513 AA 's-GRAVENHAGE
Datum 27 mei 2009
Betreft Surseance van betaling Econcern N.V.
Pagina 1 van 2
Directoraat-Generaal
Energie en Telecom
Directie Energie en
Duurzaamheid
Bezuidenhoutseweg 30
Postbus 20101
2500 EC Den Haag
T 070-3798911 (algemeen)
www.ez.nl
Behandeld door
dhr. drs. H.E. Krajenbrink
T 070 379 79 78
F 070 379 74 23
h.e.krajenbrink@minez.nl
Ons kenmerk
ET/ED/ 9094422
Tijdens de regeling van werkzaamheden op 26 mei jl. heeft uw Kamer verzocht om een brief over de stand van zaken rond Econcern N.V. Hiermee voldoe ik aan dit verzoek.
Econcern N.V. is een van de grotere spelers op de Nederlandse en Europese markt van duurzame energieprojecten. De holding Econcern N.V. telt meer dan 200 deelnemingen en/of dochtervennootschappen in meerdere landen, waaronder Ecofys International B.V. (consultancy), Ecostream International B.V. (levering duurzame-energiesystemen), Evelop Netherlands B.V. (projectontwikkeling), Ecoventures (commercialiseren van innovatieve projecten) en One Carbon International B.V. (handel in CO2-rechten).
De laatste tijd zijn er verschillende berichten in de media verschenen over financiële problemen bij Econcern N.V. Meest recente berichtgeving is dat gisteren het bedrijf surseance van betaling heeft aangevraagd, omdat het in financiële moeilijkheden verkeert. De rechtbank verleent op een dergelijke aanvraag een voorlopige surseance die geldt voor 3 maanden. De rechtbank heeft inmiddels twee bewindvoerders benoemd. Deze bewindvoerders begeleiden alle dagelijkse werkzaamheden van de schuldenaar, gaan op korte termijn na of de partij die de surseance heeft aangevraagd voldoende levensvatbaar is en bezien welke eventuele doorstartmogelijkheden er zijn.
De Staat heeft geen directe bemoeienis met de bedrijfsvoering van Econcern N.V., aangezien de Staat geen aandeelhouder is en ook anderszins geen specifieke positie bij Econcern N.V. heeft. Het is dan ook primair aan Econcern N.V., de financiers, potentiële kopers en betrokkenen en de bewindvoerders om naar een oplossing voor de bestaande situatie te zoeken. Daarmee was Econcern N.V. overigens al actief bezig de afgelopen maanden.
Ik vind het natuurlijk wel van groot belang dat de in gang gezette ontwikkeling richting een duurzame energievoorziening onverminderd doorgaat en dat de doelstellingen van Schoon & Zuinig worden gerealiseerd. Vanuit deze verantwoordelijkheid onderneemt mijn departement verschillende acties. Zo is er een speciaal team gevormd binnen mijn departement die de situatie nauwlettend Pagina 2 van 2
Directoraat-Generaal
Energie en Telecom
Directie Energie en
Duurzaamheid
Ons Kenmerk
ET/ED/ 9094422
volgt, beziet wat deze situatie betekent voor de duurzame energiedoelstellingen en contacten onderhoudt met de betreffende partijen over gewenste acties. Gezien de lopende activiteiten van de bewindvoerders rond Econcern N.V. kan ik u op dit moment niet meer melden. Tijdens het reeds geplande Algemeen Overleg van 3 juni a.s. ben ik graag bereid de dan actuele stand van zaken met uw Kamer te delen.
(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken