Gemeente Hoorn

Gemeenteraad Hoorn eens met verkoop aandelen NUON

De gemeenteraad van Hoorn heeft met een grote meerderheid ingestemd met het voornemen van het college van B en W om de aandelen NUON die de gemeente Hoorn in haar bezit heeft te verkopen aan het Zweedse Vattenfall. De gemeente Hoorn bezit bijna 0,32 procent aandelen Nuon, goed voor een bedrag van bijna 30 miljoen euro.

De gemeenteraad erkent dat de overheid een verantwoordelijkheid heeft voor de energievoorziening aan haar bewoners, maar realiseert zich dat NUON te klein en daardoor te kwetsbaar is om zelfstandig door te gaan. Daarom stemt de gemeenteraad in met de verkoop van de aandelen Nuon.

Wel geeft de gemeenteraad mee dat het wenselijk is om de aandelen gefaseerd te verkopen. Bij elke fase kan de gemeente Hoorn dan nagaan of Vattenfall de gemaakte afspraken over duurzaamheid en behoud van werkgelegenheid nakomt. Als zij hier niet aan voldoen kan de gemeente de tussentijdse verkoop uitstellen. Dit standpunt zal door de gemeente pp 3 juni 2009 worden ingebracht in de aandeelhoudersvergadering van GasKop Noord-Holland. Gakop Noord-Holland is de houdstermaatschappij waar de gemeente Hoorn haar aandelen in heeft ondergebracht samen met een aantal andere gemeenten in de kop van Noord-Holland.

De fracties van de VVD, de Hoornse Senioren Partij en de fractie Tonnaer en De Meij waren tegen de verkoop. De fractie van Hoorns Belang is voor de verkoop van de aandelen, maar tegen de inname van het door de raad naar voren gebrachte standpunt. Laatste wijziging van deze pagina: 27 mei 2009