Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Minister van der Laan verdeelt 30 miljoen euro voor leefbaarheid wijken

27-05-2009

Vijftien gemeenten krijgen elk 2 miljoen euro voor de verbetering van de leefbaarheid in een door hen aangewezen wijk. De bijdrage komt uit het Budget 40+ wijken waaruit gemeenten de aanpak voor een 'niet-Vogelaarwijk' kunnen betalen. Dat schrijft minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de selectie van de vijftien wijken is nu de eerste helft van de in totaal 60 miljoen euro uit het Budget 40+ wijken verdeeld. Het budget staat open voor wijken die geen deel uitmaken van de 40-wijken aanpak, maar wel kampen met vergelijkbare problemen op het gebied van de leefbaarheid. Een speciale commissie onder voorzitterschap van de heer Doekle Terpstra adviseerde de minister over nut en haalbaarheid van de voorstellen.

Belangrijke voorwaarde was dat de verbeterplannen moesten gaan over een wijk met een ernstige opeenstapeling van problemen en dat naast de gemeente ook andere lokale partijen meebetalen. Op verzoek van de Kamer krijgen gemeenten binnen de G31 met hooguit een aandachtswijk voorrang. 26 gemeenten dienden aanvragen in voor een totaalbedrag van 50 miljoen euro. De adviescommissie Terpstra adviseerde vijftien wijkplannen budget toe te kennen. De minister heeft deze voordracht integraal overgenomen.

Hieronder volgt een overzicht van de geselecteerde gemeenten en de wijken. Op Heerlen en Amersfoort na, hebben de gemeenten die een bijdrage krijgen geen wijken die vallen onder de lopende wijkenaanpak.

CAPTION:

Gemeente Wijk
Almelo Ossenkoppelerbroek
Amersfoort Liendert
Breda Haagse Beemden
Den Bosch Boschveld
Emmen Emmermeer
Haarlem Zomerzone
Heerlen Passart
Helmond Helmond-West
Hengelo Berflo Es
Leiden Slaaghwijk
Lelystad Boswijk Zuid
Sittard-Geleen Sanderhout
Tilburg Kruidenbuurt
Venlo Leutherberg en Vogelhut
Zwolle Diezerpoort

De commissie gaat later nog adviseren over de voorstellen die vanaf dit najaar bij de opening van de tweede tranche van 30 miljoen euro binnenkomen. Anders dan nu het geval is, krijgen bij deze selectie de gemeenten buiten de G31 voorrang.