Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Heb oog voor elkaar!

Dagelijks Bestuur stelt vrijwilligersnota 2009-2012 vast

27 mei 2009

Dit is de hartenkreet van het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel Oud-West om bewoners te stimuleren vrijwilligerswerk te gaan doen. En waar nodig oog voor elkaars situatie te hebben maar hier zelf ook concreet wat aan te doen. Aanleiding is de Vrijwilligersnota 2009 - 2012 `Voor elkaar'die het DB deze week heeft vastgesteld.

Portefeuillehouder Yvonne Lammers: "Het gevoel dat ik bij vrijwilligerswerk heb is dat iedereen er toe doet. Dat we naar elkaar omkijken en betrokken zijn bij onze buurt. Daar zijn we al heel wat jaren mee bezig. Het gaat niet alleen om de ondersteuning van mensen die dit nodig hebben maar ook om ervoor te zorgen dat deze mensen zich zo lang mogelijk zelf goed kunnen redden. Project `Geef het Door' is hier een mooi voorbeeld van."

Waar gaat het om?

Vrijwilligersbeleid in Oud-West is niet nieuw maar door aanpassing van de wet, moest het nodige veranderen. Het accent van het Dagelijks Bestuur ligt nu op het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in de breedst mogelijke zin. Zo gaat het onder andere om het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties. Dit kan gaan om advies, deskundigheidsbevordering of het bieden van bepaalde faciliteiten.

Verder zal het stadsdeel diverse groepen mensen stimuleren om bij de samenleving actief betrokken te zijn door middel van speciaal opgezette projecten. `Geef het Door' is daar één van. Hier gaat het om een extra stimulans om vrijwilliger te worden met daaraan gekoppeld een opleiding om bij voorbeeld huisbezoeken af te leggen bij mensen uit het eigen netwerk.

Ook vindt het DB het belangrijk om het vrijwilligerswerk te promoten, te waarderen en te erkennen. Dit gebeurt onder andere door meer bekendheid te geven aan bewonersinitiatieven en het financieel mogelijk maken hiervan.

De Vrijwilligersnota 2009 - 2012 `Voor elkaar' wordt op 23 juni behandeld in de raad.

---