Politiebond ACP

27 mei 2009

Landelijk overleg 28/5: inzet FVT

Door: Esmé Rijs

De fysieke vaardighedentest (FVT) is een van de onderwerpen die morgen op de agenda staan van het landelijk overleg. De inzet van de ACP vind je hier.

Iedere FVT-plichtige moet een gezondheidsmeting op zijn of haar intake krijgen.

Op donderdag 28 mei vindt het landelijk overleg (CGOP) plaats tussen de politiebonden en de minister van BZK. Namens de ACP zijn Gerrit van de Kamp en Wiep van der Pal aanwezig. Het overleg van morgen is een voorbereidend overleg. Dat betekent dat er geen beslissingen genomen worden. Zolang er over onderwerpen gesproken wordt, zal er ook niet over gecommuniceerd worden vanuit de CGOP. Anders ligt dat echter als het gaat over de inzet van de ACP. Daarom vind je hier onze inzet op het gebied van de FVT: de fysieke vaardighedentest.

Plan van aanpak tot 2012
In de CAO 2005 - 2007 zijn afspraken gemaakt over fit- en gezondheid van politiemensen. Vanaf 2009 moeten politiemensen deelnemen aan de FVT, maar vanaf 2012 kunnen er ook rechtspositionele gevolgen zijn als de FVT niet gehaald wordt. We hebben het dus over twee fasen: van nu tot 2012 en 2012 en verder. De ACP vindt dat er een plan moet komen om de collega's te begeleiden bij het halen van de FVT van nu tot 2012. We willen voorkomen dat de FVT in een keer wordt opgelegd en dat er (eventueel) gezondheidsklachten ontstaan met alle risico's van dien.

Het plan van aanpak tot 2012 moet er volgens de ACP als volgt uitzien:

1. Alle FVT-plichtigen krijgen een intakegesprek en een gezondheidsmeting.
2. Slaag je niet voor de gezondheidsmeting? Dan ga je naar de huis- of bedrijfsarts. Na verloop van tijd stroom je weer in onder punt 1. 3. Slaag je wel voor de gezondheidsmeting? Dan volgt een proef-FVT. 4. Haal je de proef-FVT niet? Dan volgt er een maatwerkprogramma. Hierbij is (medische) begeleiding mogelijk. Het maatwerkprogramma is verplicht en heeft tot doel om je fit te krijgen om je op niveau te brengen voor de FVT. De middelen die hiermee gemoeid zijn, komen voor kosten van de werkgever. De tijdsinvestering wordt gedeeld: 50% in de baas' tijd, 50% in je eigen tijd. Na een bepaalde periode volgt opnieuw deelname aan de proef-FVT.
5. Haal je de proef-FVT wel? Dan volgt een onderhoudsprogramma. Dit houdt in dat jij je eigen fitheid op het gewenste niveau houdt. Hiervoor ontvang je een beloning in de vorm van (bijvoorbeeld) een faciliteitenpakket. Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage voor je sportabonnement. Je mag zelf kiezen wat bij jouw (sportieve) lifestyle past.

Complicaties voorkomen
De ACP heeft goed naar de achterban geluisterd. Bovenstaande inzet is tot stand gekomen op basis van vele gesprekken met- en e-mails van leden. Wij delen de mening dat wanneer de FVT zonder plan van aanpak wordt ingevoerd, dat voor sommige collega's eventueel complicaties met zich mee kan brengen. Dat moet worden voorkomen.

Evaluatie in 2011
Naast het plan van aanpak tot 2012 wil de ACP afspraken maken over een evaluatie van de FVT. Deze moet eind 2011 plaatsvinden. Op basis van de onderzoeksgegevens kunnen indien dat nodig is, aanpassingen plaatsvinden in de FVT. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de tijd die staat voor de FVT of voor differentiatie op leeftijd of geslacht.

Reageren?
Het overleg van 28 mei is een voorbereidend overleg. Hierbij worden slechts standpunten uitgewisseld. Er worden geen besluiten genomen. Wil je reageren op dit artikel? Wat vind je van het voorstel voor een plan van aanpak tot 2012? Heb je ideeën of suggesties? Mail die dan naar reactie@remove-this.acp.nl o.v.v. FVT.

Een schematische weergave van het plan van aanpak vind je hieronder bijgevoegd.

---

Bestanden:
Schematisch_plan_van_aanpak_FVT_tot_2012.pdf