Politiebond ACP

27 mei 2009

OR Hollands Midden luidt noodklok

Door: Rob Mussert

De ondernemingsraad van Hollands Midden steekt in een brandbrief hun collega's een hart onder de riem. Zij zijn het zat dat de integriteit en inzet van politiemensen in twijfel wordt getrokken en dat de politie onheus behandeld wordt.

Tijdens een recent werkbezoek aan Hollands Midden sprak Gerrit van de Kamp ook over de problemen waar het korps mee te maken heeft.

De OR ontkent niet dat het korps problemen heeft met hangjeugd in bijvoorbeeld bepaalde Goudse wijken. Maar de aanpak daarvan ligt niet alleen bij de politie - die moet samen met ketenpartners als OM en gemeente opgepakt worden. Door de bezuinigingen die het kabinet voor de sector politie in petto heeft, zal er steeds minder mogelijk zijn als het gaat om de aanpak van dit soort en andere zaken, voorspelt de OR. De brief die de OR vandaag aan landelijke- en regionale media stuurde, lees je hieronder.

Steun voor OR
De ACP steunt de OR van Hollands Midden. "Ik begrijp deze zet van de ondernemingsraad", zegt Gerrit van de Kamp. Voor de ACP-voorzitter is het signaal niet nieuw. "Uit meerdere regio's hoor ik deze geluiden. Politiemensen werken keihard om het werk waarvoor ze zijn aangenomen, uit te voeren. Met de voorgenomen bezuinigingen in het vooruitzicht zal het echter steeds moeilijker worden om hetzelfde werk te blijven doen. De eerste tekenen zijn er al, nu minister Ter Horst heeft aangegeven minder studenten naar de opleidingsscholen te sturen. De instroom loopt terug, maar daarmee worden de problemen voor de collega's op straat alleen groter. Ik voorspel dat dit niet de laatste brandbrief is die we ontvangen vanuit korpsen of ondernemingsraden."

Ingezonden brief OR Hollands Midden:

Politie Gouda, de kop van jut?
Na wat er recent allemaal geschreven is over de houding en inzet van onze politiecollega's in het algemeen en in Gouda in het bijzonder, hebben wij als Ondernemingsraad van het politiekorps Hollands Midden, waaronder Gouda valt, nu behoefte daarop te reageren. Dit is voor ons ongebruikelijk, maar wij komen hierbij op voor onze hardwerkende collega's die zich dagelijks met hun `poten in de klei' inzetten voor veiligheid en leefbaarheid in de omgeving. Een samenleving waarin u woont en leeft en waarin uw kinderen opgroeien.

Zaken die nu in Gouda met de openbare orde en Marokkaanse jeugd te maken hebben, worden wel erg onder een vergrootglas gelegd. Er zijn zeker ernstige problemen; die onderkennen we van hoog tot laag en pakken we aan. Ook is er niet altijd even handig gecommuniceerd vanuit ons korps. Maar dat de integriteit en inzet van onze collega's ter discussie gesteld worden, gaat ons echt te ver! Geweld tegen hulpverleners als politie en ambulancepersoneel neemt hand over hand toe, terwijl dit nu juist de mensen zijn die een helpende hand toesteken. Het feit dat dit ons beroep is, geeft niemand het recht ons te gebruiken als boksbal of spuugbak. Het is dan ook triest te moeten lezen dat de rechterlijke macht dit kennelijk wel zo ziet.

Inmiddels is het wel zo dat wij, gezien onze capaciteit, aan het einde van onze mogelijkheden raken. Oorzaken liggen vooral buiten de mogelijkheden van ons korps en de Ondernemingsraad. Dit heeft twee redenen: structurele oplossingen voor het vraagstuk in Gouda gaan veel verder dan de politie alleen. Daarnaast heeft de politiek ervoor gekozen bij de politie verregaande bezuinigingen door te voeren. Dit heeft grote consequenties voor verschillende gebieden, waaronder ook de capaciteit.

Het zou ons goed lijken hierover in gesprek te zijn in plaats van het functioneren van de politie in het algemeen en ons korps op dit moment in het bijzonder, over de rug van onze collega's, steeds ter discussie te stellen.

Namens de Ondernemingsraad Politie Hollands Midden, Gerrit-Willem Hoek (voorzitter) en Marieke Kersten (secretaris)


---