Gemeente Alkmaar


Begraafplaats Westerweg uitgebreid

Alkmaar, 27 mei 2009

---

Een miezerig buitje, gepaste klassieke muziek van jonge muzikanten van Artiance, medewerkers van de begraafplaats in keurig driedelig blauw, en een prachtige katoenen piramide die een gloednieuw gedenkmonument tot de onthulling aan het oog onttrok. Alle ingrediënten waren dinsdagmiddag 26 mei aanwezig voor een plechtig moment op de gemeentelijke begraafplaats aan de Westerweg.

Onlangs is de uitbreiding van de Algemene Begraafplaats aan de Westerweg gereed gekomen. Er is plek gemaakt voor 1050 nieuwe familiegraven. Daarnaast is de begraafplaats verrijkt met een algemeen gedenkmonument en verbeterde werkruimten voor de beheerders. Op dinsdag 26 mei werd plechtig stilgestaan bij de uitbreiding. Wethouder Binnendijk van Leefbaarheid onthulde bovendien een bijzonder gedenkmonument.

Nieuwe graven
De uitbreiding van de begraafplaats met 1050 nieuwe familiegraven voorziet de komende 25 jaar in de vraag naar deze graven. Na deze periode zal er op het oudere gedeelte weer voldoende ruimte zijn om daar een laatste rustplaats te bieden voor overledenen. Ook worden op het oude gedeelte nog regelmatig personen bijgezet in bestaande graven.

Gedenkmonument
Het nieuwe gedenkmonument is voor Nederland redelijk uniek. Op de natuurstenen delen kunnen 100 kleine plaquettes worden bevestigd met de naam van een overledene en diens geboorte- en sterfdatum. Dit ter nagedachtenis aan de overledenen voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld na ruiming van een graf of als het gaat om personen die eerder zijn gecremeerd. Op deze manier biedt het gedenkmonument nabestaanden een plek om de overledene te gedenken.

Ontwerp
De nieuwste uitbreiding past bij de voorlaatste van eind jaren negentig. Marieke Adrichem van ontwerpbureau Adrichem te Santpoort-Noord heeft het ontwerp gemaakt. Zij kreeg de opdracht een ontwerp te maken dat zou aansluiten op de bestaande begraafplaats. Naast technische eisen, zoals de afstand tussen de graven, moest het ontwerp ook een prettige uitstraling hebben met een groen karakter. De begraafplaats moest uit het zicht blijven van de woningen aan de Westerweg en de Overkrocht. Een beplantingssingel langs de rand was de oplossing. Iedereen kan op het oude gedeelte zien dat grote bomen veel sfeer geven op de begraafplaats, maar vanwege de wortels moet hiermee tegenwoordig zeer terughoudend worden omgegaan. 27 mei 2009