Nederland wil Europese samenwerking, maar niet op de huidige manier

27/05/2009 18:00

Porter Novelli

Nederland wil Europese samenwerking, maar niet op de huidige manier

Weinig vertrouwen in Europese Unie en haar Europese ambtenaren en politici

Amsterdam, 27 mei 2009 - De helft van de Nederlanders ziet meer voordelen dan nadelen in Europese samenwerking. Tegelijkertijd is het vertrouwen in de Europese Unie relatief laag; 28% geeft aan vertrouwen te hebben in de EU. Nederland wil een sterk Europa als tegenwicht tegen andere economische machten en wil dat Europa zich richt op financieel toezicht, klimaatbeleid en economisch beleid. Dat blijkt uit 21minuten.nl, het grootste online opinie-onderzoek van Nederland.

53% van de ondervraagden is van mening dat de Europese samenwerking Nederland meer voordelen biedt dan nadelen, maar 28% heeft vertrouwen in de Europese Unie. Ook het vertrouwen in Europese politici en ambtenaren is relatief laag (24% heeft vertrouwen in hen) en weinig Nederlanders (26%) vinden dat op Europees niveau de juiste onderwerpen worden besproken.

Waar moet Europa dan wel over gaan? De Nederlander ziet voor Europa vooral een belangrijke rol als tegenwicht tegen nieuwe economische machten als China en India (75%) en tegen de VS (67%). Daarnaast is er draagvlak voor Europees beleid op het gebied van financieel toezicht (54% mee eens), klimaat (52% mee eens) en economie (50% mee eens).

Er is weinig steun voor één Europees asielbeleid. Daarnaast ziet de helft van de Nederlanders meer nadelen dan voordelen in de komst van werknemers uit andere EU-landen. Eveneens de helft vindt dat de Nederlandse identiteit wordt bedreigd door de Europese eenwording.

De Nederlander is niet voor geografische of politieke uitbreiding van de EU. Een meerderheid (58%) is tegen het toe laten treden van meer landen tot de Europese Unie. Voor toetreding van Turkije is ook geen meerderheid (47% tegen, 30% voor). Het lijkt erop dat de Europese grondwet het bij een referendum wederom niet zou halen: 36% zegt tegen te stemmen en 30% zegt voor te stemmen. Slechts 27% vindt dat er één Europese Minister van Buitenlandse Zaken moet komen.

21minuten.nl

21minuten.nl is het grootste online onderzoek naar de mening van de Nederlander. 70.000 mensen beantwoordden tot nu toe vragen over de financieel-economische crisis, het klimaat en Europa. Ook is er, net als in voorgaande jaren, gevraagd naar het geluk en de zorgen van de Nederlander. De online vragenlijst is, met uitzondering van de Europavragen, de komende weken nog in te vullen. De resultaten daarvan zullen in andere publicaties aan de orde komen. Op 25 juni is de eindpresentatie.

21minuten.nl is een onafhankelijk en belangeloos initiatief van De Publieke Zaak en McKinsey & Company.

Het initiatief wordt ondersteund door het VSB fonds, het V-fonds, NRC Handelsblad, BVH, NRC Handelsblad, Porter Novelli, Favela Fabric, Ster, RTL, Motivaction, SBS, AD, MSN, Hyves, Ilse Media en Dechesne & Boertje.