Nieuw-Vlaamse Alliantie


Multiple sclerose: Brepoels vraagt Europees register (27/05/09)

Wereldwijd worden naar schatting 2 miljoen mensen getroffen door multiple sclerose. In Europa gaat het om bijna 500.000, in ons land om zeker 10.000 patiënten. MS komt meer voor bij vrouwen, manifesteert zich vaak op jonge leeftijd en plaatst patiënten, hun familie en zorgpersoneel voor bijzonder grote uitdagingen. De Werelddag voor MS wil bewustwording creëren en meer aandacht vragen van beleidsmakers.

N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels steunt deze actiedag voluit. Als lid van de commissie volksgezondheid was Brepoels op 14 mei nog gastspreker op het congres van het Europese MS Platform. In haar toespraak beklemtoonde Brepoels de cruciale rol van het Europees Parlement in de strijd tegen MS.

Brepoels: "MS-patiënten in Europa hebben nog steeds geen gelijke toegang tot behandeling. Het Parlement nam al verschillende initiatieven om deze ongelijkheid aan te pakken. Een resolutie uit 2003 vraagt o.a. om meer informatie, meer bewustwordingsacties, meer beschikbare gegevens, onderzoek en behandelingsmogelijkheden. Hoewel de lancering van de "Code voor goede praktijken" in 2007 een belangrijke stap vooruit is, toont de MS-Barometer aan dat nog steeds grote ongelijkheden bestaan tussen de verschillende lidstaten. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. Uitwisseling van ervaringen en praktijken in een Europees netwerk kan een belangrijke meerwaarde bieden."

Op het Europees congres stelde Brepoels ook voor een Europees register in het leven te roepen: "Goed beleid moet steunen op solide gegevens. Vandaag bestaat een grote discrepantie in de manier waarop data over MS worden verzameld in de verschillende lidstaten en regio"s. Dit maakt transnationale analyse en vergelijking van data bijna onmogelijk. Het Europese MS Platform werkt momenteel aan een proefproject waarvan de resultaten misschien kunnen leiden tot een echt Europees register. Daardoor zouden we ongelijkheden beter kunnen identificeren en een beter beleid kunnen uitwerken."

Meer informatie kan u nalezen via:

* http://www.worldmsday.org

* http://www.ms-in-europe.org

* http://www.ms-id.org/barometer2008

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Volksgezondheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@n-va.be
Url: www.n-va.be