Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

VVD bezoekt Drenthe en hekelt beperkende natuurregels

Maandag 25 mei was de Statenfractie van de VVD Drenthe op werkbezoek in de gemeente Noordenveld. Met in het gezelschap VVD Tweede Kamerleden Arend-Jan Boekestijn en Halbe Zijlstra. Het werkbezoek startte met een ontvangst door B&W op het gemeentehuis te Roden. Daarna werd een bezoek gebracht aan Paviljoen Cnossen aan het Leekstermeer. Om uiteindelijk te eindigen in het restaurant van Borg Mensinghe te Roden.

âDe bezem moet door de natuur-regelsâ, aldus Zijlstra. âWe zijn volledig doorgeschoten in onze regelzucht. Nederland is Roomser dan de Paus. Links Nederland misbruikt de Europese Regelgeving van Natura 2000 om oude stokpaardjes door te drukken. Het is geen kwestie van ecologie óf economie. Het is een kwestie van ecologie én economie. Doen we dat niet, dan riskeren we leegloop van het Drentse platteland."

Zijlstra reageerde op opmerkingen van recreatieondernemer Jelle Cnossen. Ondernemer in een Natura 2000-gebied en al jaren op zoek naar duidelijkheid. Cnossen wil weten waar hij aan toe is, zodat hij zân bedrijf verder vorm kan geven. Hij hekelde de lange doorlooptijd van besluitvormingsprocessen, waardoor hij als ondernemer niet weet waar hij aan toe is. Jelle Cnossen en zân broer laten ook zien dat natuur, recreatie en ondernemerschap uitstekend samengaan. âVroeger liepen de mensen de rietkragen kapot, werd het omringende bos beschadigd en vervuild en was er geen toezicht op de natuur.â Sinds beide ondernemers hun Paviljoen moderniseerden en opwaardeerden is zowel het bedrijf als de natuur er met sprongen op vooruit gegaan.

âJe kunt in een dichtbevolkt land als Nederland natuur niet scheiden van recreatie,â aldus Halbe Zijlstra, âdie twee horen bij elkaar, versterken elkaar. We hebben al zo weinig natuur. En wat we hebben als natuur is nota bene door de mens gemaakt. Natura 2000 maakt het er niet beter op. Een land als Frankrijk heeft 40 erkende natuurgebieden. Nederland maar liefst 140! 14 daarvan liggen in Drenthe. Op die manier wordt Natura 2000 een steeds groter probleem.â

VVD Statenlid Albert Timmerman heeft natuur en landschapbeheer in zijn portefeuille en vult maar al te graag aan. âIn Drenthe is de situatie onhoudbaar. Ruim 30% van het landelijk gebied valt in of rondom Natura 2000-gebieden. Daardoor zit Drenthe op slot. Zowel agrariërs als recreatieondernemers kunnen geen kant op. Het is zelfs onzeker of ze hun bestaande bedrijven mogen voortzetten. Het huidige landschap van Drenthe is ontstaan door ruilverkaveling. Daarbij gingen betrokkenen rond de tafel zitten en losten het met elkaar op. Dat is de manier. Maar op deze manier hebben Drentse ondernemers geen toekomst meer. Bedrijven trekken weg en dan volgt de bevolking vanzelf.â

27 mei 2009