Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 8 april '09

Nieuw poppodium bij voorkeur op Overstad

Zowel in het Victoriepark als op Overstad zijn mogelijkheden voor een poppodium maar het college geeft de voorkeur aan Overstad. In opdracht van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor nieuwe huisvesting van poppodium Victorie. Het college vindt dat een poppodium op Overstad een mooie invulling kan geven aan de culturele ambities in dit deel van de stad. De keuze is nu aan de gemeenteraad.

Victoriepark

In het locatieonderzoek zijn de nadelen en voordelen beschreven van de twee locaties. Het Victoriepark heeft als voordeel dat er een natuurlijke en vertrouwde aanloop van publiek is; de locatie zit dicht tegen de gevestigde horeca en uitgaansgelegenheden in de binnenstad aan. Ook zal de avondfunctie en dagactiviteiten van een nieuw podium het gebruik van het park kunnen intensiveren waardoor het leefbaarder overkomt, en weer een recreatieve en representatieve en functie krijgt.

De nadelen van een poppodium op deze locatie zitten vooral in het te realiseren gebouw; dat past namelijk niet binnen de huidige contouren van het monumentale IJk-kantoor. Er zal hoe dan ook een stuk van het park afgehaald moeten worden om deze functie te kunnen plaatsen. Mogelijk zou het IJk-kantoor zelfs moeten wijken voor een nieuw gebouw. Het college constateert dat het Victoriepark slecht scoort op het punt 'maatschappelijk draagvlak'.

Overstad

Het college heeft haar voorkeur uitgesproken voor de locatie Overstad. De combinatie van (jongeren)huisvesting, werken, winkelen en cultuur moet van het voormalige industrieterrein een levendig nieuw onderdeel maken van de Alkmaarse binnenstad. Een poppodium kan daarbij een belangrijke functie vervullen. De voormalige chocoladefabriek Ringers, die nu nog eigendom is van het Bouwfonds, wordt in het onderzoek genoemd als ideale locatie voor het poppodium op Overstad.

Wethouder Hans Meijer, cultuur: "De keuze voor Overstad is een keuze voor de toekomst. Een poppodium wordt verwelkomd door de ontwikkelaars van Overstad, waar een mix van cultuurvoorzieningen, jongerenhuisvesting en winkels zullen zorgen voor een levendige sfeer. Het is nu aan de gemeenteraad om een keuze te maken."

Tijdelijk in de Breedstraat

Op 26 juni 2008 besloot de gemeenteraad van Alkmaar om jongerencentrum Parkhof en het failliete poppodium Atlantis samen te voegen tot een nieuw poppodium en hiervoor de benodigde subsidie beschikbaar te stellen. In januari 2009 werd de nieuwe naam bekend gemaakt: Victorie. Omdat op dat moment nog geen structurele, passende huisvesting voorhanden was, is besloten om het poppodium tijdelijk te huisvesten in het pand van het voormalige Atlantis aan de Breedstraat. De gemeente en de eigenaar van het pand hebben afgesproken dat Victorie hier nog enkele jaren kan blijven.

De commissie Samenlevingszaken bespreekt op 27 mei samen met de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer de keuze tussen de twee locaties.