Ingezonden persbericht

Rotterdam, 14 mei 2009

Dutch Latin Collective maakt Nederland warm voor Zuid-Amerikaanse klanken
Nieuw muziekconcept ziet levenslicht

De latin scene laat van zich horen in muzikaal Nederland. Vier bekende ensembles slaan de handen ineen en presenteren zich vanaf mei 2009 als 'Dutch Latin Collective'. Nu al is de muziekstroming, waartoe onder meer de Caribische brass, Surinaamse karwina, Argentijnse tango, Cubaanse salsa en Braziliaanse samba gerekend worden, sterk in opkomst. Maar het nieuwe collectief wil de latin nóg verder ontwikkelen en de bekendheid vergroten. Spraakmakende muzikanten van eigen bodem én wereld-beroemde gastmusici toeren de komende jaren door heel Nederland en zoeken de grenzen van de latin op. Het publiek kan cross-overs met jazz, pop en klassieke muziek verwachten. Swingen gegarandeerd! De eerste optredens staan gepland op Music Meeting in Nijmegen op zaterdag 30 mei en op het Dunya festival in Rotterdam de dag daarna.

De ensembles, verenigd in het Dutch Latin Collective, vormen het neusje van de zalm van de Nederlandse latin scene en zijn bekend in binnen- en buitenland. Zo is daar allereerst de Cubop City Band, onder leiding van Lucas van Merwijk. Het tweede ensemble is Randal Corsen's Tumbabo. Dan is daar Nueva Manteca van bandleider Ben van Dungen. En tenslotte De Nazaten, van Keimpe de Jong en Klaas Hekman. Tot en met 2011 presenteren zij, als Dutch Latin Collective, acht producties; twee per ensemble. Al tourend brengen ze de producties ten gehore op verschillende podia en festivals door het land. Verder houden de groepen openbare repetities, geven ze masterclasses, en nemen nieuw talent op in hun band. Het hele proces wordt van begin tot eind gedocumenteerd met filmpjes en interviews op de website www.dutchlatincollective.nl, die later dit jaar gelanceerd wordt.

Ontstaan
Toen de advisering van het Kunstenplan overging van de Raad voor Cultuur naar het nieuwe Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ werd het muzikale landschap in Nederland flink opgeschud. Gerenommeerde ensembles en musici moesten vechten voor het behoud van hun plek. Voor vier bestaande latin ensembles bedacht het World Music & Dance Centre een nieuw concept, waarbij ook podia actief werden betrokken. Het Dutch Latin Collective was geboren.

Sneak preview in het WMDC op woensdag 27 mei, 20.30 uur
Op woensdag 27 mei laat het Dutch Latin Collective voor het eerst van zich horen met 'RIFF: een Frevo-show in de polder'. Het Surinaams-Nederlandse blazersensemble De Nazaten heeft zich verdiept in de uitbundige muzieksoort Frevo, een verbastering van het Portugese woord voor 'koken'. Niet onterecht, want deze hyperactieve muziekstijl brengt muzikant én luisteraar binnen de kortste keren naar een kookpunt. Vanaf 20.30 uur geeft het Dutch Latin Collective een sneak preview, compleet met anekdotes over de totstandkoming van 'RIFF: een Frevo-show in de polder', de presentatie van de nieuwe cd van de Nazaten en natuurlijk muziek. Vervolgens gaan De Nazaten op tournee. Eerste stops: Music Meeting in Nijmegen op 30 mei en het Rotterdamse Dunya festival op 31 mei. Meer informatie over de sneak preview vindt u op www.wmdc.nl.

Dutch Latin Collective presenteert:
De Nazaten met 'RIFF: een Frevo-show in de polder'
Woensdag 27 mei | Aanvang: 20:30 uur | Entree: ¤5

Meer informatie is te vinden op www.wmdc.nl

De podiumprogrammering van het WMDC wordt mede mogelijk gemaakt door
dienst Kunst en Cultuur en Deelgemeente Delfshaven.