Rekenhof rapporteert aan Vlaams Parlement over resultaten rondetafelconferentie

27/05/2009 13:27

COUR DES COMPTES - REKENHOF

Met het oog op een efficiëntere en effectievere controle van overheidsgelden organiseerde het Rekenhof op 9 maart 2006 een rondetafelconferentie. Dat initiatief heeft geleid tot afsprakennota's tussen diverse controleorganen van de Vlaamse overheid alsook tot een conceptnota single audit met leidende principes om het Vlaamse controlelandschap te moderniseren. Er blijven evenwel nog een aantal knelpunten die de samenwerking tussen controleorganen en een transparante rapportering over de verwerving en aanwending van overheidsmiddelen in de weg staan. In het najaar van 2009 zal het Rekenhof verdere initiatieven nemen.

Controleactoren bij de Vlaamse overheid

Bij overheidsaudit en -controle zijn verscheidene actoren actief, elk met een eigen finaliteit en doelgroep waaraan wordt gerapporteerd. Dat controlelandschap vertoont een aantal nadelen, waaronder overlappingen in werkzaamheden en onvoldoende informatie-uitwisseling. Met het oog op meer efficiëntie en effectiviteit bij de controle van de Vlaamse overheid, organiseerde het Rekenhof op 9 maart 2006 een rondetafelconferentie. Zowel de actoren betrokken bij de controle van overheidsgelden (regeringscommissarissen, bedrijfsrevisoren, agentschap Centrale Accounting, Inspectie van Financiën, Interne Audit van de Vlaamse Administratie) als de gecontroleerden (vertegenwoordigers van departementen en agentschappen) waren uitgenodigd.

Informatie-uitwisseling dankzij afsprakennota's

De controleactoren willen een betere samenwerking en informatie-uitwisseling realiseren via afsprakennota's. De afsprakennota's tussen het Rekenhof en de centrale Interne Audit van de Vlaamse Administratie (IAVA) en tussen IAVA en decentrale auditdiensten in de Vlaamse administratie werden ondertekend.

De afsprakennota inzake financiële controle tussen het Rekenhof en het Instituut van de Bedrijfsrevisoren stuitte echter op het wettelijk bezwaar van het beroepsgeheim. Die problematiek moet door een wet of een koninklijk besluit worden geregeld.

Toepassing single audit

De rondetafelconferentie stelde single audit als doel op middellange termijn. Bij single audit werken alle actoren samen in volle transparantie en steunen zij maximaal op elkaars controleresultaten. Een werkgroep inventariseerde alle taken van de verschillende controleorganen en raadde aan dat de Vlaamse overheid centraal een permanent overzicht bijhoudt, met gedetailleerde informatie over de instellingen en de controleorganen die er actief zijn.

Vervolgens stelde het Rekenhof een conceptnota single audit op. De nota bevat zeven principes of bouwstenen ter modernisering van het Vlaamse controlelandschap. Ieder principe is uitgewerkt volgens hetzelfde stramien: een bondige stelling, een toelichting en mogelijke actiepunten.

Uitbouw interne controle

Parallel aan de rondetafelconferentie richtte de Vlaamse Regering de werkgroep Verfijning leidraad interne controle op, waaraan het Rekenhof ook meewerkte. Dat initiatief resulteerde in een aantal nieuwe instrumenten voor organisatiebeheersing en interne controle (leidraad, evaluatierooster, website,-).

Knelpunten

Tijdens de rondetafelconferentie kwamen naast de problematiek van het beroepsgeheim nog een aantal knelpunten aan bod, zoals de vertrouwelijkheid van uitgewisselde informatie, de rol van de regeringscommissarissen en de samenwerking met de Inspectie van Financiën. Bovendien ontbreekt door het uitstel van de inwerkingtreding van het comptabiliteitsdecreet een degelijk referentiekader om de doelstellingen van meer financiële transparantie, meer verantwoordelijkheid voor resultaten en een efficiëntere controle te realiseren.

Reacties

De Vlaamse minister van Financiën en Begroting verklaarde te onderzoeken of de leidende principes uit de conceptnota single audit kunnen worden meegenomen bij de herwerking van het comptabiliteitsdecreet. Het Auditcomité van de Vlaamse overheid en het College van Ambtenaren-Generaal van de Vlaamse Administratie zijn vragende partij voor een concretisering van de conceptnota en de uitwerking van een actieplan. Het Rekenhof gaat in op dat voorstel en zal daartoe in het najaar van 2009 het initiatief nemen.

Het verslag Rondetafelconferentie van controleactoren en gecontroleerden in de Vlaamse Gemeenschap. Syntheseverslag en conceptnota single audit is bezorgd aan het Vlaams Parlement. Het integrale verslag en dit persbericht zijn beschikbaar op de website van het Rekenhof (www.rekenhof.be).

Contactpersoon:

Vlaamse cel Publicaties: Terry Weytens, weytenst@ccrek.be, 02/551.84.66 of Marc Galle, gallem@ccrek.be, 02/551.86.65.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel