Ingezonden persbericht

Persbericht

Persbericht

Den Haag, 27 mei 2009

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekening 6868 voor vluchtelingen Pakistan

De aanhoudende gevechten in de Noord-Westelijke Grensprovincie van Pakistan hebben tot een immense stroom van vluchtelingen geleid op zoek naar veiligheid. Sinds eind april zijn er meer dan 2 miljoen Pakistanen op de vlucht geslagen. Het Rode Kruis opent rekening 6868 om geld in te zamelen om de vluchtelingen van onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medicijnen te voorzien. De organisatie vraagt 35 miljoen euro voor de noodhulpoperatie in Pakistan.

Dagelijks arriveren er meer mensen in de vluchtelingenkampen, waar al meer dan 200.000 mensen worden opgevangen. Het Rode Kruis coördineert de hulp in zes kampen, waarvan drie in het Swabi en Malakand district zijn opgezet na de recent uitgebroken gevechten. Deze zes vluchtelingenkampen bieden hulp aan zo'n 50.000 mensen. Meer dan een miljoen vluchtelingen heeft toevlucht gezocht bij familie en vrienden, maar deze 'gastgezinnen' hebben ook dringend hulp nodig. Het Rode Kruis voorziet hen van voedsel en hygiëne kits. Naast de hulp aan vluchtelingen, blijft het Rode Kruis toegang zoeken tot de conflictgebieden om de mensen daar van voedsel en medische zorg te voorzien.

De organisatie wijst de strijdende partijen op hun verplichtingen onder het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis benadrukt vooral de verplichting voor strijdende partijen om burgers en burgerobjecten niet aan te vallen. Vooral in dichtbevolkte gebieden mogen geen wapens gebruikt die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en strijdende partijen. Daarnaast dienen de strijdende partijen toegang te verlenen tot hulpverleners zodat zieken en gewonden de hulp krijgen die zij nodig hebben.



Ingezonden persbericht