Ingezonden persbericht

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN

Nederlander onverwacht positief over Europese Verkiezingen
Bijna alle Nederlanders weten dat in juni de Europese Verkiezingen plaatsvinden (88%), een grote meerderheid noemt zelfs spontaan de juiste datum (4 juni). Bijna tweevijfde (38%) zegt zeker te gaan stemmen, een kwart (26%) gaat waarschijnlijk stemmen. Een belangrijke oorzaak vormt het belang dat de Nederlander hecht aan het EU-lidmaatschap: driekwart van de Nederlanders is van mening dat deelname aan de EU goed is voor Nederland. Het debacle van de Europese Grondwet is daarbij op de achtergrond geraakt: voor de meerderheid van de stemgerechtigden speelt dit geen rol meer, slechts bij een vijfde van de mensen die (waarschijnlijk) niet gaan stemmen speelt het een rol van betekenis.

Bekendheid lijsttrekkers ver onder de maat
Met de bekendheid van lijsttrekkers van alle partijen is het slecht gesteld. De meerderheid van de Nederlanders kent de Europese lijsttrekkers niet (geholpen bekendheid). Vooral de lijsttrekkers van SP (93%), GroenLinks (90%) en PvdA (88%) zijn onbekend. Hans van Balen van VVD mag zich de bekendste lijsttrekker van de Europese Verkiezingen noemen (47% bekendheid). Slecht een heel klein deel van de Nederlanders (3,5%, allemaal mannen) wil net als Berlusconi fotomodellen verkiesbaar stellen.

Het onafhankelijke onderzoekbureau DirectResearch.nl heeft onderzoek gedaan onder Nederlanders (n=370) naar de van de Europese Verkiezingen. Het online onderzoek is uitgevoerd van 18 mei tot 25 mei.