Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college B&W Utrecht, 27 mei 2009

1 Stadsschouwburg Utrecht 'plaats van ontmoeting'
De Stadsschouwburg Utrecht wil een plaats van ontspanning, reflectie en ontmoeting tussen theatermakers en publiek zijn. In haar vandaag door het college vastgestelde beleidsplan voor de komende twee jaar onderstreept de schouwburg haar voortrekkersrol in het versterken van het cultureel klimaat in Utrecht. De schouwburg ondersteunt met name het nieuwe theatergezelschap De Utrechtse Spelen (DUS) en maakt ruim baan voor jeugd- en jongerentheater. Ook wil men een cultureel divers publiek bereiken door het tonen van voorstellingen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse theatermakers. De ontwikkeling van de podiumkunsten wordt ondersteund door het presenteren van toonaangevende voorstellingen uit het buitenland. Aansluitend bij de Utrechte ambitie om Culturele Hoofdstad te worden, worden vanaf 2010 jaarlijks voorstellingen gepresenteerd in samenwerking met (een van) de Culturele Hoofdsteden van dat jaar.
Om aan de grote vraag van gezelschappen en publiek te voldoen wordt in alle zalen maximaal geprogrammeerd, zeven dagen per week. Daarnaast worden er ook voorstellingen op locatie geprogrammeerd.

2 Kadernota Watervogelbuurt-Hoograven-Tolsteeg
Het college heeft gisteren de kadernota Watervogelbuurt-Hoograven-Tolsteeg ter vaststelling aan de gemeenteraad gestuurd. Doel van deze nota is het vastleggen van de kaders voor het nieuwe bestemmingsplan. De kaders gaan over de ruimtelijke kwaliteiten die in het gebied behouden moeten blijven en de gewenste ontwikkelingen in het gebied. De gemeente wil een nieuw bestemmingsplan opstellen, omdat de huidige regelingen verouderd zijn. Bovendien gelden in het gebied momenteel negen verschillende regelingen en is het wettelijk verplicht om bestemmingsplannen eens in de tien jaar te herzien.
De kadernota is het uitgangspunt voor het voorontwerpbestemmingsplan dat eind 2009 klaar moet zijn.