Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

PERSBERICHT

Tilburg, 27 mei 2008

JAARCIJFERS BOM 2008

'Kansen verzilveren' luidt de titel van het Jaarbericht 2008 van de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Ook in deze economisch onzekere tijden zijn er kansen voor Brabant en de BOM wil de leidende organisatie zijn bij het verzilveren ervan. Juist in deze onzekere tijden kan de BOM zijn meerwaarde aantonen. Dankzij het door de provincie geïntroduceerde pakket aan economische maatregelen is die ruimte er ook. Vandaag stelden de aandeelhouders van de BOM, het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant, de jaarcijfers over 2008 vast.

In het jaarverslag van 2007 schreef de BOM: 'Het gaat goed met de Nederlandse economie in zijn algemeenheid en die van Brabant in het bijzonder'. Inmiddels is de wereld drastisch veranderd en raakt de economische crisis ook Noord-Brabant. Vanwege de hoge concentratie maakindustrie is (een deel van) Brabant zelfs extra conjunctuurgevoelig. Directeur Jan Pelle: 'in goede tijden groeit Brabant harder dan de rest, maar in slechte tijden vallen er de klappen'.

In 2008 vierde de BOM haar zilveren jubileum en werd teruggeblikt op 25 jaar sociale en economische ontwikkelingen in Brabant. De BOM bouwde mee aan de transformatie van een afbrokkelend Brabant in de jaren tachtig naar een Booming Brabant. Jan Pelle: 'in het eerste half jaar dat ik voor de BOM werkte, is er ontzettend veel gebeurd. Het begin van deze nieuwe economische periode inspireert ons om te blijven investeren in dynamiek. Wie goed kijkt, ziet dat Brabant nog steeds bruist van de plannen die een kans verdienen.'

Resultaten 2008

Het totale (geconsolideerde) jaarresultaat van de BOM kwam uit op - ¤ 2.500.7763. Dit resultaat valt grotendeels toe te schrijven aan de lagere waardering van participaties in portefeuille. Daarbij komt dat in 2008 vanwege de jonge portefeuille en ook door het huidige economische klimaat geen exits zijn gerealiseerd. Participatie & Beheer voelde de invloed van de economische crisis het hardst. Toch was 2008 vanuit investeringsoogpunt een actief jaar. Er werd ¤ 4,6 miljoen euro geïnvesteerd in zeven nieuwe partticipaties en twee vervolgfinancieringen.

Op het gebied van buitenlandse investeringen vielen vooral de hoogwaardige vestigingen op. In 2008 realiseerde de BOM 18 projecten die goed waren voor 544 arbeidsplaatsen en ¤ 115 miljoen aan investeringen. Om de steddelijke regio BrabantStad te promoten heeft de BOM, samen met het Netherlands Foreign Investment Agency van het ministerie van Economische Zaken, diverse internationale seminars en evenementen georganiseerd in onder andere China, India, de VS en Turkije. Hierbij ligt de nadruk op kansen voor kennisintensieve, R&D-gevoelige industrie.

Ontwikkeling en innovatie richt zich op structuurversterkende en innovatieve thema's van en voor het MKB. Samen met bedrijven, kennisinstellingen en brancheorganisaties worden doelgericht projecten ontwikkeld om een structurele verhoging van de R&D- inspanningen te bewerkstelligen. Er is een ingediend projectvolume van ¤ 53 miljoen euro geleverd; ruim tweeemaal zoveel als was begroot. Zo werden bedrijven gestimuleerd om te investeren in projecten en netwerkprogramma's waardoor zij hun internationale positie versterkten.

Voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen kreeg de BOM van de provincie Noord-Brabant in 2008 meer mensen en middelen toebedeeld. Er zijn 25 bedrijventerreinen in behandeling. De BOM besteedde ook in 2008 veel aandacht aan kennisdeling en organiseerde een groot aantal presentaties, een congres en een masterclass. Het succes van de Brabantse aanpak krijgt landelijk steeds meer navolging.

Vanaf 28 mei a.s. zijn het Jaarbericht 2008 en het volledige jaarverslag van de BOM te vinden op www.bom.nl.