Ten Cate NV
Hitte en vlamwerend TenCate weefsel de ruimte in aan boord van Sojoez raket

27 mei 2009

Op woensdag 27 mei vindt in het Russische Bajkonoer de lancering plaats een Sojoez raket met aan boord een nieuwe transporttas ten behoeve van ESA, gemaakt van hitte en vlamwerend weefsel van TenCate Protective Fabrics. De tas is ontworpen op de Hogeschool Gent Technologie in België. ESA en NASA zijn zo enthousiast dat zij ondertussen extra transporttassen hebben besteld.

De opleiding modetechnologie van Hogeschool Gent Technologie in het Belgische Gent, ontwierp zogeheten 'stowage bags'. Dit zijn speciale transporttassen die worden gebruikt om gevoelige apparatuur op een veilige manier te vervoeren op ruimtevaartmissies.

De transporttassen worden geproduceerd in samenwerking met de firma Verhaert Space uit België, dat hoogtechnologische ruimtevaartapparatuur ontwikkelt. De transporttassen zijn gemaakt van inherent hitte en vlamwerend TenCate Tecashield® weefsel, dat door TenCate is geweven en gefinished op basis van Nomex® vezels. Daarmee is de inhoud van de transportassen bestand tegen extreme temperaturen.

De tassen kregen speciale Velcro®-sluitingen, omdat andere ritssluitingen de apparatuur kunnen beschadigen. Bovendien kunnen ritsen blokkeren waardoor de astronauten kostbare tijd zouden verspillen. Vanbinnen zijn de tassen gevoerd met een vijf centimeter dikke laag geheugenschuim waarmee de kostbare apparatuur wordt beschermd tegen de enorme trillingen die tijdens een lancering vrijkomen. Dergelijk schuim wordt ook door NASA verwerkt in de zetels van astronauten om hen te beschermen tegen de extreme G-krachten die zij ondergaan in een ruimteveer.

Alexandra De Raeve van Hogeschool Gent Technologie (België) is enorm enthousiast: "We zijn uiteraard zeer vereerd dat deze opdracht bij ons is terechtgekomen en blij dat we het bijzondere TenCate materiaal kunnen gebruiken. We hebben tot vandaag 18 tassen geproduceerd in uiteenlopende afmetingen voor drie verschillende projecten in opdracht van ESA en NASA. Als alles goed gaat met de lancering wordt vandaag de eerste stowage bag de ruimte ingebracht met de Sojoez vanuit het Russische Bajkonoer, met aan boord ook de Belgische astronaut Frank De Winne. En ondertussen mochten we het leuke nieuws ontvangen dat zowel ESA als NASA onder de indruk zijn van de kwaliteit en functionaliteit van de stowage bags. Onze afdeling modetechnologie kreeg daarom al vier nieuwe bestellingen voor nieuwe ruimtemissies".