Provincie Overijssel
Besluiten vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel, 27 mei 2009

Onderwerp: Inrichting Robuuste Verbinding Windesheim
Kenmerk: 2009/0036141

Gedeputeerde Staten hebben in principe besloten een financiële bijdrage beschikbaar te stellen van maximaal ¤ 635.623,-- voor de inrichting van 50 ha nieuwe natuur in de Robuuste Verbinding Windesheim. De BV "Het Lierderbroek", een samenwerkingsverband tussen een aantal particuliere eigenaren uit het gebied, heeft zich garant gesteld voor de verwerving, inrichting en beheer van de 50 ha "Nieuwe natuur".

Onderwerp: Beschikking pilot Agrobiodiversiteit
Kenmerk: 2009/0057544

De provincie zet zich in voor de ontwikkeling van een ecologisch duurzame landbouw. Voor dit doel wordt duurzaam ondernemen door agrobiodiversiteit bevorderd. Hiervoor is een landelijke pilot gestart, waarbij in Overijssel drie projecten worden ondersteund. Twee projecten zijn reeds in uitvoering. Van het derde project is het eerste deel (Echt Overijssel) gestart en is nu voor het tweede deel (Praktijknetwerken) een subsidie verleend van een half miljoen. Dit ambitieuse project richt zich op het regionaal sluiten van grondstofkringlopen en het vergroten van de biodiversiteit. Een goede samenwerking tussen agrariërs, beheerders, verwerkers en onderzoekers staat hierbij centraal. Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de Animal Science Group (WUR), Natuurmonumenten en Stichting Dianthus.

Onderwerp: Wijziging Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs)
Kenmerk: 2009/0078332

GS hebben het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs), waarin de subsidieregels staan vermeld, gewijzigd. Er zijn wijzigingen doorgevoerd in de hoofdstukken 3, 5 en 6. Een van de wijzigingen betreft de subsidieregeling Stedelijke vernieuwing: in het kader van de economische crisis, om te stimuleren dat investeringen naar voren worden gehaald, is besloten om het autonome budget dat bestemd is voor projectgemeenten, eveneens open te stellen voor programmagemeenten. Dit betekent dat programmagemeenten een aanvraag kunnen indienen voor een subsidie voor stedelijke vernieuwingsactiviteiten, saneren van een ernstige bodemverontreiniging en voor het treffen van geluidwerende maatregelen van woningen op de A- lijst, niet zijnde gelegen aan Rijkswegen.

Onderwerp: Aanbieding jaarstukken 2008 aan BZK in het kader van SISA
Kenmerk: 2009/0067155

GS stellen de aanbiedingsbrief vast waarmee de jaarstukken 2008 in het kader van de regeling Single Information Single Audit (SISA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden aangeboden.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 28 mei 2009
Kenmerk: 2009/0080979

Op 28 mei is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de voortgang van de uitvoering het bestuursakkoord, het voorstel naar aanleiding van het analyse profiel van de provincies, en de voortgangsrapportage Jeugdzorg.

Onderwerp: Jeugdzorg: Noodfonds 18+.
Kenmerk: 2009/0080783

De uitstroom van jongeren uit de (residentiele) jeugdzorg verloopt door een combinatie van factoren vaak moeizaam. Doordat financiële regelingen niet goed op elkaar aansluiten, zoals studiefinanciering of uitkering, lopen jongeren schulden op of geen gelden om zelfstandig te gaan wonen. Uit het rapport van de Overijsselse Jeugdzorgbrigade blijkt dat met beperkte financiële middelen jongeren deze periode kunnen overbruggen. GS hebben, mede op verzoek van Provinciale Staten, besloten tot instelling van een Noodfonds 18+ waaruit deze overbruggingsgelden aan jongeren in de jeugdzorg beschikbaar kunnen worden gesteld. Daarnaast zal het Noodfonds zich ook richten op de praktische begeleiding van jongeren bij de uitstroom als voorbereiding op het zelfstandig wonen (vrijwillige mentoring).
GS streven in de uitvoering naar een aanpak met minimale bureaucratische belasting maar die wel juridisch goed onderbouwd is gelet op vraagstukken wat betreft inkomensondersteuning en rechtsgelijkheid.

Onderwerp: Nadere uitwerking toekomst Grote Steden en Netwerkstedenbeleid
Kenmerk: 2009/0077481

Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor het provinciale Grote Stedenbeleid voort te zetten in een gewijzigde vorm. De samenwerking met de steden zal zich meer gaan richten op de stedelijke netwerken dan op de afzonderlijke steden. Met deze netwerken zijn al afspraken gemaakt over een aantal majeure projecten/boegbeelden. Deze afspraken zullen worden geactualiseerd en waar nodig aangevuld.

Onderwerp: Voorbereiding Bestuurlijke Carrousel en Dagelijks bestuur regio Stedendriehoek op 28 mei 2009
Kenmerk: 2009/0079069

In het kader van het Overijsselse Grote Stedenbeleid is de provincie nauw betrokken bij de samenwerking met de stedelijke netwerken, waaronder de Stedendriehoek. Tijdens het overleg op 28 mei komen onder andere de volgende punten aan de orde:
- De visie Oost Nederland maakt het
- Plan van aanpak Stedendriehoek Energieneutraal 2030
- Stand van zaken A1 n.a.v. MIRT-overleg (19 mei)
- Gebiedsagenda
- Mobiliteitsmanagement

Onderwerp: Bezoek van GS aan Hardenberg op 26 mei a.s.
Kenmerk: 2009/0081406

Op 26 mei brengen Gedeputeerde Staten een bezoek aan de gemeente Hardenberg. Tijdens het bezoek zal o.a. gesproken worden over het ontwikkelingsperspectief Hardenberg en de kwaliteit van het Overijssels bestuur. Na dit overleg bezoeken Gedeputeerde Staten de tuinen van Mien Ruys.

Onderwerp: Verzoek maatregelen problematiek electriciteitsnetwerk Steenwijkerland
Kenmerk: 2009/0073955

SER Overijssel hebben bij de provincie aandacht gevraagd voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in de gemeente Steenwijkerland.
Gedeputeerde Staten antwoorden SER Overijssel in een brief dat de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening en de spanningskwaliteit in Steenwijkerland voldoen aan de geldende normering. Er is geen significant verschil ten opzichte van het landelijke gemiddelde.
Wel zijn er enkele afnemers in het gebied gevoelig voor spanningswisselingen. Gedeputeerde Staten heeft ten aanzien van de elektriciteitsinfrastructuur geen formele bevoegdheden. Netbeheerders TenneT en Enexis zijn hiervoor aangewezen. Zij treffen aanvullende maatregelen en doen onderzoek naar uitlopers in het elektriciteitsnet, waaronder de mogelijkheid tot het sluiten van de ring via Wolvega. Afnemers van stroom die gevoelig zijn voor spanningswisselingen die volgens normering is toegestaan, moeten hiervoor zelf maatregelen nemen.

Onderwerp: N348 Raalte-Ommen Informatie stand van zaken aansluiting Lemelerveld
Kenmerk: 2009/0055828

GS informeren Provinciale Staten (PS) over de verkenning naar de verbetering van de
N 348 Raalte -Ommen inclusief de maatregelen bij Lemelerveld. Na behandeling van de stand van zaken N 348 door PS zal het college een besluit nemen over het vervolg.
De betrokken gemeenten, belangengroeperingen e.a. worden mondeling dan wel schriftelijk geïnformeerd over het verloop van dit proces.