Gemeente Amersfoort
Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 27 mei 2009

Ruim 1/3e

deel van de 13- t/m 15-jarigen drinkt alcohol

Van de Amersfoortse jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar heeft ruim 1/3e deel het laatste half jaar alcohol gedronken. Van deze jongeren blijkt 7,3% van de jongens en 10,2% van de meisjes 7 glazen of meer per week te drinken. Dit gebeurt vooral in het weekend wanneer jongeren met enige regelmaat 6 of meer glazen achter elkaar drinken. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van Maastricht in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd.

Bij het onderzoek zijn niet alleen vragen gesteld aan jongeren maar ook aan hun ouders. Zij blijken het drankgebruik van jongeren een probleem te vinden, zowel bij jongeren in het algemeen als bij hun eigen kinderen. De ouders beamen dat jongeren té vroeg beginnen met drinken, té vaak drinken en té makkelijk té veel alcohol op één avond of dag krijgen. Jongeren weten volgens de ouders nog niet verstandig om te gaan met drank. 97% van de ouders vindt het hun verantwoordelijkheid dat hun kind niet te vroeg begint met alcohol. Dit wil niet zeggen dat ze daarbij geen steun verwachten. Zij waarderen de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar en ruim 60% is zelfs voor verhoging van die grens naar 18 jaar. Ook zijn ouders voor andere maatregelen, zoals alcoholvrije scholen, vervroeging sluitingstijden horeca en verbod op happy hours en op alcoholreclames. Maar de prijs van alcohol verhogen als beperkende maatregel krijgt slechts steun van 20% van de ouders.

Amersfoort Fr!s
De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven het gemeentelijk beleid. De gemeente voert samen met STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid), de GGD, de Voedsel- en Warenautoriteit, Centrum Maliebaan en de politie in 2009 en 2010 het project Amersfoort Fr!s uit. Dit is een veelzijdig project dat zich op de drinkomgeving van jongeren richt: op ouders, scholen, sportkantines, jongerenwerk en verkopers van alcohol. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren in hun omgeving te makkelijk aan alcohol kunnen komen. Het belangrijkste doel van Amersfoort Fr!s is te voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken, omdat voor hen de gezondheidsschade het grootst is. Ook wordt vanuit het project ingezet op vermindering van het alcoholgebruik door jongeren tot 24 jaar. Tot die leeftijd zijn de hersenen van de jongeren nog in de groei en alcoholgebruik verstoort die ontwikkeling.

Meerdere onderzoeken
Dit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is de startmeting. Eind dit jaar onderzoekt de universiteit hoe het drankgebruik van de Amersfoortse jongeren eruit ziet als ze 14 tot en met 16 jaar zijn. Dan kan ook meer in detail worden aangegeven in hoeverre jongeren die nu al drinken één jaar later meer gevolgen van hun drankgebruik ondervinden. Ook wordt in het volgende rapport beschreven of er al effecten zichtbaar zijn van de acties van het project Amersfoort Fr!s.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort