Gemeente Eersel


UITNODIGING BIJWONEN Openbare vergadering COVM Eindhoven

De Commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne Eindhoven (COVM) vergadert op woensdag, 27 mei 2009 om 20.00 uur. De vergaderlocatie is de raadzaal in het gemeentehuis van Eindhoven, Stadhuisplein 10 te Eindhoven (tel.nr. 040-2389222).

De vergadering van de COVM is openbaar. De zaal is geopend vanaf 19.45 uur

Het belangrijkste onderwerp dat in deze vergadering aan de orde zal komen is:


- Rapportage geluidhinder van de Vliegbasis Eindhoven & Eindhoven Airport over het 1ste kwartaal 2009


- Vliegbaanregistratie jaar 2008

De stukken liggen met ingang van 20 mei 2009 ter inzage in de gemeentehuizen van Eersel, Veldhoven, Best, Oirschot en Eindhoven.

De Commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne (COVM) Vliegbasis Eindhoven bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, belangenorganisaties en omwonenden van de vliegbasis, de Ministeries van Defensie, VROM, Verkeer en Waterstaat en de provincie Noord-Brabant en heeft als taak de Staatssecretaris van Defensie te adviseren over maatregelen die de geluidhinder van de vliegbasis kunnen beperken. Tevens geeft de COVM voorlichting over de geluidsaspecten behorende bij het vliegverkeer van de vliegbasis.

Vlieggeluid regio Eindhoven

Algemene informatie

In het luchtruim boven onze gemeente zijn geregeld vliegtuigen te zien en te horen. Vaak, maar niet altijd is dat vliegverkeer van de Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport. Volgens de luchtvaartregelgeving is vliegen boven bebouwde kom toegestaan, het is soms onvermijdelijk. Hier zijn wel regels voor met bijvoorbeeld minimum vlieghoogten. Zowel Vliegbasis Eindhoven als Eindhoven Airport doen er alles aan om hinder van vliegbewegingen te beperken. In de luchtvaartregelgeving zijn tevens standaard vliegprocedures opgenomen. In verband met de vliegveiligheid kan en mag de verkeersleiding van Vliegbasis Eindhoven hiervan afwijken. Bijvoorbeeld voor het ontwijken van onweersbuien. Wanneer er speciale vluchten en/of oefeningen gepland zijn zal de omgeving daarvan via de media op de hoogte worden gesteld.

Routebewakingssysteem

Om te kunnen vaststellen wat de daadwerkelijke gevlogen routes en de daarbij behorende hoogtes zijn, heeft Eindhoven Airport in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht een Routebewakingssysteem (RBS). Dit systeem functioneert op basis van vluchtgegevens en radarbeelden. Ook het klachtenbestand is gekoppeld aan het RBS. Het systeem is in staat de situatie van het luchtruim boven Eindhoven weer te geven, een specifieke situatie op een later tijdstip te analyseren, gegevens te koppelen en uiteindelijk rapporten te genereren. In het Basis Informatie Centrum (BIC) op Vliegbasis Eindhoven kan men na een telefonische afspraak (telefoonnummer 040-289 6132), persoonlijk een uitleg van het Routebewakingssysteem krijgen en kunt u zelf de situatie, op het moment van uw klacht, bekijken.

Geluidhinderrapportage / COVM

Ieder kwartaal wordt er een geluidhinderrapportage gemaakt. In deze rapportage vindt u een overzicht van alle ingediende klachten. Daarnaast zijn klachtenpatronen, trends en bijzonderheden vermeld. Doel van deze rapportage is de Commissie Overleg en Voorlichting Milieuhygiëne (COVM) meer inzicht te geven in de ontwikkeling en trends m.b.t. klachten van de Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport. Deze COVM fungeert als platform voor het voeren van overleg tussen partijen die betrokken zijn bij de Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport. In de COVM vliegbasis Eindhoven zitten o.a. vertegenwoordigers van de gemeenten Eindhoven, Best, Oirschot, Veldhoven en Eersel. De geluidhinderrapportage is bij uw gemeente in te zien.

Klachten Vliegbasis Eindhoven / Eindhoven Airport

Indien u vragen of klachten over het vliegverkeer heeft, kunt u de afdeling Voorlichting van de Vliegbasis Eindhoven bellen 040-289 6133 of 040-289 6144.

Indienen van een klacht

Indien u een klacht wilt melden is het van belang dat u uw naam, adres, postcode, plaats en tevens de datum en het tijdstip van de gebeurtenis doorgeeft. Indien u aangeeft dat u dit op prijs stelt wordt u teruggebeld. Mocht u, na het indienen van uw klacht, toch nog vragen en/of opmerkingen hebben en u wilt dit bespreken met de wethouder die de COVM in zijn portefeuille heeft, dan wordt deze mogelijkheid geboden. Ook daarvoor kunt u contact opnemen met Voorlichting van de Vliegbasis Eindhoven (zie bovenvermelde nummers) en aangeven dat u de verantwoordelijke wethouder wilt spreken. Staf Voorlichting zorgt ervoor dat dit contact tot stand komt.