Provincie Gelderland


---

Arnhem, 20 mei 2009

Provinciale Staten besluiten op 27 mei over verkoop Nuon-aandelen aan Vattenfall

Het agendapunt over de verkoop van de Gelderse Nuon-aandelen aan het Zweedse Vattenfall komt in de Statenvergadering van woensdag 27 mei na de lunchpauze aan de orde. In de ochtend (vanaf 10.00 uur) willen de Staten de overige onderwerpen van de agenda afhandelen. De voorstellen zijn in de diverse commissies op 13 mei voorbesproken.

Nadat in de vergadering afscheid is genomen van SPstatenlid Marieke Veltman en haar opvolger is geïnstalleerd, komt de Geldigheid Burgerinitiatief Bewonerscomité Hofstraatbuurt (Wilp) aan de orde. Dit Burgerinitiatief is op 15 april aangeboden aan de Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje.

Agenda
De volgende voorstellen worden behandeld: Aanvraag erkenning Nedersaksisch: door de streektaal van Veluwe en Achterhoek onder deel III van het Europees Handvest voor regionale talen te erkennen (nu al onder deel II) wordt de continuïteit van de streektaal gewaarborgd en is er een betere toegang tot Europese fondsen. Onderzoeksprogramma tweede helft 2009 van de Commissie van Onderzoek uit de Staten. De Commissie doet onderzoek naar de effecten van uitgevoerd beleid. Voorgesteld wordt om het daklozenbeleid en de subsidiëring van ondersteuningsinstellingen te onderzoeken. In de commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) is op 13 mei het voorstel Omgevingsbeleid Luchtvaartterreinen Gelderland behandeld. De Statenfracties hadden nog veel opmerkingen en vragen over geluidhinder en -normering. Gedeputeerde Staten komt nu met een vervolgvoorstel en een gewijzigd ontwerpbesluit. Vervolgens is aan de orde de Tranche 2008 Herstructurering bedrijventerreinen, met als belangrijkste beslispunt om 6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van verouderde bedrijventerreinen in Elburg, Putten, Zevenaar, Heumen, Nijmegen en Zaltbommel. Provinciale Staten moeten ook besluiten of zij accoord gaan met het beschikbaar stellen van een bedrag van ruim 2,3 miljoen euro co-financiering voor twee projecten in het kader van Pieken in de Delta, het innovatieprogramma. Daarna komen de Beleidsrekening 2008 en de Beleidsnota 2009 over de reserves en voorzieningen van de provincie aan de orde.

Het laatste agendapunt heet officieel Voorbereiding Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders NV Nuon op 17 juni 2009. Het gaat daarbij om de vraag of Provinciale Staten accoord gaan met het strategisch partnerschap tussen Nuon en Vattenfall. Met andere woorden: adviseren Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten om de Gelderse Nuon-aandelen te verkopen aan Vattenfall.

Hamerstuk
Twee 'hamerstukken' staan aan het begin van de agenda. De Coördinatie van besluiten voor het project Munnikenland (Ruimte voor de Rivier) en Aanwijzen accountant verslagjaren 2009-2012. Deze twee voorstellen zijn in de commissies behandeld en het oordeel was dat er geen verdere discussie in Provinciale Staten noodzakelijk is.



Provincie Gelderland