Socialistische Partij

DEBAT OVER DE VERZORGINGSSTAAT

25-05-2009 * Woensdag 27 mei houden de leden van de tweede kamer, Omtzigt en Ulenbelt van CDA en SP, een debat over de verzorgingsstaat.

Het debat begint om 19.30.

Plaats: Wijkcentrum Overdie; Ruusbroechof 97;
1812 BG Alkmaar
(Tussen Geert Grote Plein en Vondelstraat)

Aansluitend kunnen de aanwezigen de finale van de Champions League volgen op een groot scherm

Politiek debat: Verzorgingsstaat? Onbetaalbaar!?

De tweede kamerleden Paul Ulenbelt (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) gaan deze avond de degens kruisen over de verzorgingsstaat.

We maken ons zorgen over de verzorging van ouderen, lange wachtlijsten, oplopende kosten, dreigend gebrek aan solidariteit door de oplopende kosten die meer op jongeren zou drukken dan op ouderen. Kortom, stof voor een goed debat.

Zo op het eerste gezicht lijkt de verzorgingsstaat inderdaad onbetaalbaar te worden.

De insteek van Pieter Omtzigt van het CDA is dat de verzorgingsstaat nog een toekomst heeft als iedereen die mee kan doen aan de samenleving en nog kan werken, ook daadwerkelijk mee moet blijven doen en aan het werk moet blijven.

Paul Ulenbelt van de SP legt de vinger op de zere plek van het neoliberalisme. Volgens hem is de verzorgingsstaat ernstig verzwakt door het neoliberale virus.

Neoliberalisme is het politiek economisch systeem dat al tientallen jaren het denken en doen van de wereld overheerst. Aan alles is volgens dit systeem een prijskaartje te plakken en moet vervolgens als economisch product worden behandeld. De overheid moet zich volgens dit denken zo veel als mogelijk terugtrekken. De uitvoering van taken die vroeger nog vielen onder de verantwoordelijkheid van de overheid, worden geprivatiseerd en in marktondernemingen ondergebracht. Concurrentie zou leiden tot lagere prijzen en hogere kwaliteit. Doordat dit ook is gebeurt met het welzijnswerk, de thuiszorg, het ziekenfonds en alle andere onderdelen die horen bij de verzorgingsstaat, is de verzorgingsstaat zwaar onder druk komen te staan.

Pieter Omtzigt verdedigt de stelling
Voor een solide verzorgingsstaat moet iedereen die kan participeren, participeren

Paul Ulenbelt verdedigt de stelling
De verzorgingsstaat is ernstig verzwakt door het neoliberale virus.