Ingezonden persbericht




PERSBERICHT (Embargo tot 27 mei 2009, 12.00 uur)___________________________________

Presentatie dertiende editie De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen

Vastgoedsector,'onbeperkt houdbaar'

De dertiende editie van De Vastgoedrapportage heeft als thema: onbeperkt houdbaar. Duurzaamheid is in de vastgoedsector tot de kwaliteitseisen gaan behoren. Als een 'groene draad' loopt het thema door de hoofdstukken. Zo ook de effecten van de economische crisis op de sector. Toch wordt De Vastgoedrapportage 2009 feestelijk als altijd gepresenteerd: op woensdag 27 mei in Concertgebouw De Vereeniging.

Kopers en huurders van huizen en bedrijfspanden nemen in toenemende mate het 'duurzaamheidsgehalte' mee in de overwegingen. Landelijk en regionaal worden er per sector steeds meer maatregelen afgesproken die het milieu moeten ontlasten. Maatregelen bijvoorbeeld voor reductie van CO2-uitstoot door energiezuinige en zelfs energieneutrale huizen te bouwen. In déze rapportage over vastgoedontwikkelingen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft ieder hoofdstuk dan ook een aparte duurzaamheidsparagraaf. De effecten van de economische crisis vormen een tweede lijn door de rapportage. Er is bijna geen terrein dat eraan ontkomt.

Woningmarkt is vragersmarkt
De stadsregionale woningmarkt is eind 2008 net als elders in Nederland ver ingezakt en omgeslagen in een echte 'vragersmarkt'. Over het hele jaar gezien werden huizen nog wel duurder. Er zijn afgelopen jaar wederom meer huizen gebouwd, maar de vooruitzichten zijn sterk verslechterd. Belangrijke trends zijn: wonen onder gelijkgestemden, transnationaal wonen en een toenemende vraag naar luxe en comfort. Duurzaamheid is een blijvende trend. Nijmegen bouwt een nieuwe energiezuinige wijk: Laauwik.

Kantorenmarkt
In de loop van 2008 werden in Nederland steeds minder huurcontracten voor kantoren getekend. De stadsregio laat daarentegen een zeer gunstig beeld zien door een aantal zeer grote transacties in Arnhem. Het ging vooral om nieuwe kantoren. De leegstand van oude panden steeg daardoor en die zullen voorlopig ook niet worden verhuurd. Verbouwen voor een andere bestemming is maatschappelijk gewenst. Trends die spelen zijn: 'van groot terug naar klein', actief beheer, 'sociale' kantoren en 'de flexplek voorbij'. Wat betreft duurzaamheid: er is een groeiende vraag naar duurzame panden. Inmiddels vraagt de helft van alle kantoorhuurders hier om.

Winkelmarkt
Eén op de tien banen in de stadsregio is te vinden in de detailhandel. De eind 2008 ingezette teruggang is nog niet terug te zien in de huurprijzen en de leegstand. De A1-locaties blijven onverminderd populair. De vrees voor verdringing van zelfstandige winkeliers uit de B-straten wordt niet door de feiten ondersteund. Twee van de vele trends op deze dynamische markt zijn: een toenemende vraag op knooppunten (biedt mogelijkheden voor vastgoedontwikkeling) en toenemende internetaankopen en winkelen wanneer het uitkomt. Op het gebied van duurzaamheid is in de detailhandel naar verhouding nog de meeste winst te behalen.

Bedrijfsruimten en bedrijventerreinen
De bedrijfsruimtemarkt komt in 2008 uit op een langjarig gemiddelde, maar zal in 2009 duidelijk de recessie voelen. De verschillen tussen de regio's zijn groot: zo is er in 2008 in de Liemers veel nieuw terrein uitgegeven, maar minder in de andere regio's. Dit beeld zal zich de komende jaren juist omdraaien. In de stadsregio wordt een groot aantal verouderde terreinen gerevitaliseerd. Trends op deze terreinen zijn onder andere: werkgelegenheidsgroei en toename van het aantal micro-ondernemingen. Bij de realisering van nieuwe terreinen is samenwerking op lange termijn van groot belang. Nieuwe inzichten worden nu toegepast op het duurzame Betuws Bedrijvenpark.

26 mei 2009



Ingezonden persbericht