NEN


Commentaar mogelijk op ontwerpnorm logging patiëntdossiers

dinsdag 26 mei 2009, 09:41

Onlangs heeft NEN de ontwerpnorm logging gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 1 september 2009 commentaar op dit ontwerp leveren. De ontwerpnorm voorziet in de stelselmatige geautomatiseerde registratie van acties op elektronische patiëntdossiers. Deze registratie maakt het mogelijk de rechtmatigheid van de toegang tot het patiëntdossier te controleren.

Het patiëntdossier vormt een wezenlijk onderdeel van een goede zorgverlening aan de patiënt. Voor goede zorg is het essentieel dat gegevens in het dossier integer zijn. Daarnaast bevat het dossier zeer privacygevoelige gegevens. Om deze twee redenen is het van belang te allen tijde te kunnen achterhalen wie toegang heeft gehad tot het dossier, volgens welke regels hij die toegang heeft gekregen en welke acties hij heeft uitgevoerd. Voor het vastleggen van die acties op het patiëntdossier hanteren we de term 'loggen'. Het resultaat van het loggen wordt aangeduid met de term 'logging'.

De logging moet kunnen voorzien in informatie waar belanghebbenden behoefte aan hebben. Een belangrijk aspect daarbij is de controle op rechtmatigheid van de raadpleging. Daarnaast kan analyse van de logging ondersteuning bieden bij het verbeteren van het proces van de toegangscontrole tot patiëntgegevens. Verder moet de bewaartermijn voor de logging in overeenstemming zijn met het beoogde gebruik. De ontwerpnorm (NEN 7513:2009 Ontw.) biedt zorgaanbieders aanwijzingen voor het loggen en gebruik van de logging om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. En de norm levert ontwikkelaars van informatiesystemen een aantal eisen waaraan hun systemen moeten voldoen.

Informatie
Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 390 of e-mail gezondheidszorg@nen.nl.