Ingezonden persbericht


27 mei 2009
ONDER EMBARGO TOT 11.20U

PERSBERICHT: Schouwen Duiveland meest duurzame kustgemeente

LEIDEN / NOORDWIJK - De gemeente Schouwen-Duiveland is de meest duurzame kustgemeente van Nederland. Bij de uitreiking van de QualityCoast Awards in Noordwijk kwam Schouwen-Duiveland met een score van 80,25% als hoogste uit de bus. Hiermee laat het Zeeuwse eiland de gemeente Noordwijk nipt achter zich, die in 2007 de Award ontving met een 80% score. Ook geeft Schouwen-Duiveland alle andere Europese mededingers het nakijken.

Op woensdag 27 mei ontvangen elf Europese kustplaatsen, waar onder vijf Nederlandse, het Europese keurmerk QualityCoast. De internationale QualityCoast Jury reikt dit keurmerk uit aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen hebben geleverd op het gebied van toerisme en milieuzorg, voor het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed. De toegevoegde waarde van QualityCoast is dat alle sterke en zwakke punten voor iedereen in beeld worden gebracht. Ook andere keurmerken zoals die voor zwemwaterkwaliteit (Blauwe Vlag), milieuvriendelijke accommodaties (Green Key) en het "schoonste strand" (ANWB-prijs) worden hierin meegewogen.

Door de wijze waarop Schouwen-Duiveland is omgegaan met toeristische druk in de duinen wordt door de Jury een voorbeeld genoemd voor andere plaatsen. Schouwen-Duiveland heeft gewerkt aan een vermindering van kampeerplaatsen in de duinen en er is zelfs een openbare weg in het natuurgebied opgeheven, een unicum in Nederland. Vanaf de Park+Ride Renesse is er gratis openbaar vervoer naar het strand waardoor de verkeersdruk is afgenomen. De Jury is ook zeer te spreken over het viertal bezoekerscentra over natuur, milieu, zee en Deltawerken.

Hoge scores werden ook behaald door Ameland en Goedereede, beide met 75,5%. Deze twee blijven daarmee net hun Portugese mededingers Torres Vedras en Aveiro voor en de Kust van Afrodite (Koukia) op Cyprus. Goede scores behaalden ook Katwijk (66%) en Zandvoort (64%). Zandvoort komt daarmee op het niveau uit van de Spaanse mededingers Calvia (Mallorca) en Fuerteventura. Opmerkelijk punt voor Zandvoort bleek dat de helft van de bedden in de toeristische accommodaties inmiddels het milieukeur Green Key heeft.

EINDE BERICHT

Contact en informatie:
Joos Versfelt, persvoorlichter Vereniging Kust & Zee en EUCC, 071 51 22 900, 06 44650805, j.versfelt@kustenzee.nl

Het is mogelijk om vandaag bij de uitreiking in Noordwijk (tussen 11.00-12.30u) aanwezig te zijn. Hier zijn de afgevaardigden van alle award-winnaars aanwezig. Neem hierover contact op met Joos Versfelt

Voor de meer informatie over scores van de verschillende badplaatsen en beeldmateriaal zie http://www.qualitycoast.info/press/