Rode Kruis Belgie


Recordbesteding Rode Kruis voor mensen in conflictgebieden

Jaarverslag Internationaal Comité van het Rode Kruis legt vinger op pijnlijke wonde

Miljoenen mensen die leven in conflictgebieden zijn het afgelopen jaar nog kwetsbaarder geworden door een catastrofale combinatie van oorlog, natuurrampen en hoge voedselprijzen. Daardoor heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK) meer dan 1 miljard Zwitserse Frank â een record â uitgegeven aan hulp. Daarvan ging 47% naar Afrika en 20% naar het Midden-Oosten.

Deze recordbesteding wijst niet alleen op toenemende noden in de conflictgebieden, maar is ook het gevolg van een verhoogde toegang van het Rode Kruis tot slachtoffers van conflicten. 2008 heeft duidelijk aangetoond dat de neutrale en onafhankelijke werking van het ICRK hen toelaat om hulp te bieden in gebieden zoals Irak, Somalië en Georgië waar andere hulpverleners meestal geen toegang hebben.

Een ernstig humanitair probleem is dat een groot aantal burgers in conflictgebieden door de strijdende partijen niet worden onderscheiden van strijdkrachten of dat ze doelbewust worden geviseerd. Vandaar het belang van een aanhoudende verspreiding van het Internationale Humanitaire Recht (IHR) bij de strijdende partijen.

Ook de economische crisis heeft een negatieve impact op de situatie van de armste mensen die leven in oorlogsgebied. In vergelijking met 2007 verdeelde het ICRK in 2008 meer dan dubbel zoveel voedsel (121.000 ton) aan 2.790.000 mensen. 72% van hen waren door oorlog intern ontheemden (ook Internally Displaced Persons of IDPâs genaamd). Verder voorzag het ICRK ook water- en sanitatieprojecten voor meer dan 15.000.000 mensen en basisgezondheid voor meer dan 3.500.000 behoeftigen.

Als enige organisatie ter wereld heeft het ICRK ook het recht om gevangenissen te inspecteren : in 83 landen bezocht de organisatie bijna een half miljoen gevangenen en zorgde zij ervoor dat er 667.000 berichten konden uitgewisseld worden, waarvan 218.000 tussen de gevangenen en hun gezin.

Mechelen, 27 mei 2009