Gemeente Asten

Direct naar hoofdmenu / zoekveld

---

Bladval platanen is niet alarmerend

In platanen aan o.a. Voordeldonk, Wolfsplein, Kerkstraat en Kesselcamp kunt u Platanen aantreffen met een ziekte. Het gaat hierbij om de bladvlekkenziekte of schimmelziekte. De bomen laten daardoor blad vallen maar het is verder niet ernstig. De platanen lijden er nauwelijks van en lopen in de zomer gewoon weer uit.

Bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte doet jonge bladeren van platanen in enkele dagen verschrompelen en afvallen. Het ziet er alarmerend uit, maar de schade voor de boom is beperkt. De getroffen platanen lopen in de zomer gewoon opnieuw uit. Gedurende de rest van het groeiseizoen functioneren ze normaal.

Herfstige platanen

In en onder de platanen lijkt het wel herfst. Deze bomen zijn herkenbaar door hun afschilferende schors, waardoor de stam er vlekkerig uitziet. Dit hoort bij de plataan en is dus geen probleem, zoals mensen soms denken. Deze prachtige bomen zijn goed bestand tegen slechte groeiomstandigheden. Toch laten ze nu hun blad vallen. Voor veel mensen reden om bij de Bomenstichting te informeren wat er aan de hand is.

Schimmelziekte

Ook de schimmelziekte komt voor. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, Gnomonia errabunda, die de bladeren op een zeer herkenbare manier laat verwelken. Het ziet er namelijk uit alsof iemand een brandende aansteker onder de hoofdnerf van het blad heeft gehouden, waardoor het afsterft. De verdorde bladeren zijn, op de zwartbruin `verbrande' nerven na, nog groen. De bomen zien er echt ziek uit, want terwijl alle andere bomen nu vol in blad staan, hebben de platanen een open kroon, waarin naast frisse jonge bladeren ook de zieke en verdroogde bladeren hangen. Door de afgevallen bladeren lijkt het wel herfst.

Bomen lopen weer uit

Er is geen reden voor paniek, want de bomen hebben meestal genoeg reserves om gewoon opnieuw uit te lopen. In de loop van de zomer zullen de platanen er weer bijstaan alsof er niets is gebeurd. Het kost ze wel reserves, maar de meeste platanen zijn sterke bomen, die wel tegen zo'n stootje kunnen. Alleen bomen die door andere oorzaken al erg verzwakt zijn, kunnen van deze ziekte een gevoelige klap krijgen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Bomenstichting; www.bomenstichting.nl.