Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 20 mei 2009

Samenwerken aan een economisch sterke binnenstad

Uitbreiden van de voorzieningenkern en verbeteren van de entrees van de binnenstad. Dat zijn twee van de twaalf voorstellen uit de Visie Binnenstad, die de gemeente in samenwerking met ondernemers, bewoners en de Kamer van Koophandel heeft opgesteld. De visie is opgesteld om te bepalen hoe de binnenstad aantrekkelijk en vitaal kan blijven.

Met de visie kan sturing worden gegeven aan en rekening worden gehouden met toekomstige ontwikkelingen in de binnenstad. Op basis van de visie wil de gemeente na de zomer samen met de betrokken partijen een uitvoeringsagenda opstellen. In deze uitvoeringsagenda wordt beschreven aan welke onderwerpen gewerkt gaat worden en wie welke taak op zich neemt. Alle betrokken partijen hebben belang bij een aantrekkelijke en vitale binnenstad; en daarom is het noodzakelijk om gezamenlijk uitvoering te geven aan de visie en de uitvoeringsagenda.

Wethouder Gert Boeve: 'De binnenstad van Amersfoort heeft nu al heel veel te bieden met een ruim aanbod aan winkels, cafés, restaurants, musea, evenementen, de warenmarkt en woningen. Ik zie echter nog voldoende kansen om de binnenstad economisch sterker te maken, zodat het meer gaat bruisen. En ook de andere betrokken partijen hebben de kansen die zij voor de binnenstad zien, ingebracht. Zo is deze visie tot stand gekomen, en ook de uitvoeringsagenda gaan we samen maken en uitvoeren.'

In de visie wordt voorgesteld het bestaande kernwinkelgebied uit te breiden tot een zogeheten voorzieningenkern, die bestaat uit het kernwinkelgebied plus Amicitia, Het Drakennest, het Sint Jorisplein, de Krommestraat en de drie belangrijkste horecapleinen de Hof, het Lieve Vrouwekerkhof en de Groenmarkt. Dit gebied is het hart van de vrijetijdseconomie van Amersfoort, met zijn winkels, horecagelegenheden, warenmarkt en cultuur. In de voorzieningenkern wordt flexibel omgegaan met de verschillende functies, om zo het ondernemerschap hier nog meer te bevorderen.

De aanwezigheid van winkels is belangrijk voor de vrijetijdseconomie van de binnenstad. Daarom wordt bij nieuwe initiatieven voor winkels eerst gekeken naar mogelijkheden in de binnenstad, voordat andere locaties in de stad in aanmerking komen.

De huidige entrees van de Arnhemsestraat, Utrechtsestraat en Molenstraat/Hellestraat kunnen aantrekkelijker worden gemaakt, zodat ze meer dan nu uitnodigen om de binnenstad in te gaan.

De Visie Binnenstad is nu vastgesteld door het college en zal eind juni door de gemeenteraad in De Ronde worden behandeld.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort